סדנאות ODT לילדים – טבע בפעולה https://odt-activities.co.il/ סדנאות והפעלות לילדים Thu, 10 Apr 2025 11:41:16 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.1 https://odt-activities.co.il/wp-content/uploads/2023/01/cropped-LOGO-SMALL-TEVA-32x32.jpg סדנאות ODT לילדים – טבע בפעולה https://odt-activities.co.il/ 32 32 מה זה תל"ן? https://odt-activities.co.il/what-is-telan/ https://odt-activities.co.il/what-is-telan/#respond Thu, 10 Apr 2025 11:29:47 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=5265 תל"ן הוא ראשי תיבות של "תוכנית לימודים נוספת". מדובר בתוכניות העשרה המתקיימות במסגרת יום הלימודים בבתי הספר, אך אינן חלק מתוכנית הלימודים הרשמית של משרד החינוך. תוכניות אלו ממומנות על ידי ההורים וכפופות לאישור של ועד ההורים ובית הספר.

הפוסט מה זה תל"ן? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
תוכנית לימודים נוספת, חוגי תל"ן – הגישה שלנו

בטבע בפעולה, אנו מאמינים כי למידה משמעותית מתרחשת דרך התנסות וחוויה. התוכניות שלנו משלבות עשייה ירוקה חווייתית-ערכית המחברת את הילדים אל הטבע. אנו מביאים את הילדים להתנסות בעבודת כפיים, להכיר טכנולוגיות שונות, להבין מכניקה בסיסית ולהתנסות במלאכות יד מסורתיות, כל זאת בדרך חווייתית ומהנה.

הפעילויות שלנו מתוכננות כך שהן מעוררות סקרנות, מעודדות יצירתיות ומטפחות שיתוף פעולה בין הילדים. אנו רואים חשיבות רבה בהוצאת הילדים מעולם המסכים ובחיבורם מחדש אל העולם הממשי, הטבעי והמוחשי. דרך ההתנסויות הללו, הילדים לומדים לא רק על העולם סביבם, אלא גם על עצמם ועל היכולות שלהם.

בטבע בפעולה פיתחנו גישה ייחודית להוראה המבוססת על למעלה מ-17 שנות ניסיון בתחום החינוך. אנו מאמינים כי תפקידו של המנחה בתכניות תל"ן הוא לתווך את התוכן החינוכי ולהעצים את הילדים, ולא להיות זה אשר פותר את הבעיות. המורה אינו מקור הידע הבלעדי בתהליך החינוכי; הידע מגיע מתוך החוויה עצמה והמורה הוא מנחה ומכוון. זוהי שיטה חדשנית המביאה תוצאות משמעותיות בתחום החינוך למנהיגות ופיתוח אישי.

שיעורי ההעשרה שלנו מלמדים את הילד להאמין בעצמו וביכולותיו, וכך אנו מטפחים אצל הילד תכונות מנהיגותיות שיבואו לידי ביטוי גם בכיתה. הילד מגלה את יכולותיו ולומד שיש לו מה לתת ולעזור גם לאחרים. התהליך מחזק את הביטחון העצמי של הילד ואת תחושת המסוגלות האישית שלו.

תוך כדי הפעילות, הילדים שהבינו מהר מסבירים ומסייעים לאחרים. המדריכים שלנו נמצאים שם כדי לכוון ולהעצים את התהליך, ולתעל אותו בצורה חיובית. במקביל, אנו מעודדים את הילדים ללמוד לבקש עזרה כשהם זקוקים לה, גם מבני גילם – דבר שאינו תמיד טבעי. ישנם ילדים המתקשים לקבל את סמכותם של ילדים אחרים, אחרים רגילים שמבוגר הוא זה שתמיד פותר להם את הבעיות, ויש כאלו שמנסים להתמודד עם כל בעיה לבד. במסגרת התוכניות שלנו אנו מעודדים את הילדים לבקש עזרה זה מזה, ומחזקים את הגיבוש ועבודת הצוות.

אנו בטבע בפעולה מציעים מגוון תוכניות, ביניהן:

  • שעשועי מדע – בה לומדים פיזיקה ומכניקה דרך בניית שעשועי מדע, כשכל ילד יוצא עם תוצר מדעי שבנה בעצמו.
  • גיבוש והעצמה בסגנון – ODT תוכנית הכוללת משחקים חברתיים לפיתוח שיתוף פעולה, חשיבה יצירתית והעצמה אישית וקבוצתית.
  • חקלאות, סביבה וקיימות – תוכנית המקרבת את הילדים לאדמה, לעונות השנה, לחקלאות ביתית, למחזור ולשמירה על הסביבה.
  • שבע אינטליגנציות – תוכנית המבוססת על תאוריית האינטליגנציות המרובות של הווארד גרדנר, המפתחת אצל הילדים מגוון אינטליגנציות דרך למידה חווייתית.

עלות שעת תל"ן

בטבע בפעולה מציעים תוכניות תל"ן במחירים נוחים ותחרותיים. העלות נעה בין 180 ל-250 ש"ח לשעת פעילות, כאשר המחיר משתנה בהתאם לסוג התוכנית, תוכן הפעילות, החומרים הנדרשים והיקף הפעילות לאורך השנה.

חשוב לציין כי על פי זכויות ההורים בנושא תל"ן, ההורים זכאים לקבל מידע מפורט על התוכנית, על עלויותיה ועל האופן שבו היא תורמת להעשרת הלמידה של ילדיהם. כמו כן, ההשתתפות בתוכניות תל"ן צריכה להיות וולונטרית, וההורים רשאים להחליט אם ברצונם שילדיהם ישתתפו בה.

מה זה בכלל תל״ן?

תל"ן הוא ראשי תיבות של "תוכנית לימודים נוספת". מדובר בתוכניות העשרה המתקיימות במסגרת יום הלימודים בבתי הספר, אך אינן חלק מתוכנית הלימודים הרשמית של משרד החינוך. תוכניות אלו ממומנות על ידי ההורים וכפופות לאישור של ועד ההורים ובית הספר.

על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, תוכניות תל"ן נועדו להעשיר את הלמידה בבית הספר בתחומים שונים כמו אמנות, מדעים, ספורט, מוזיקה, ובמקרה שלנו – קיימות, חיבור לטבע ופיתוח מיומנויות חברתיות. התוכניות מאפשרות לבתי הספר להציע לתלמידים העשרה ייחודית המותאמת לחזון בית הספר ולצרכי התלמידים.

התוכניות שאנו מציעים בטבע בפעולה מוכרות לצורך תוכניות תל"ן של משרד החינוך, כך שבתי ספר יכולים לשלב אותן במערכת השעות הרשמית שלהם.

למה חשוב להביא תוכנית תל"ן לבית הספר?

הבאת תוכנית תל"ן לבית הספר מעניקה לתלמידים הזדמנות להתנסות בתחומים שאינם נכללים באופן רגיל בתוכנית הלימודים. התוכניות מרחיבות את האופקים של הילדים ומאפשרות להם לגלות תחומי עניין חדשים ולפתח כישורים נוספים.

תוכניות תל"ן מוסיפות למידה חווייתית לשגרת היום בבית הספר ומרווחות את הלמידה הפורמלית. הן מספקות לתלמידים הפוגה מהלמידה המסורתית ומאפשרות התנסות בדרכי למידה אחרות.

אחד היתרונות המשמעותיים של תוכניות התל"ן שלנו הוא שהלמידה מתקיימת לרוב מחוץ לכיתה, דבר היוצר שבירת שגרה מבורכת. הפעילויות שלנו שמות דגש על למידה חברתית ומטפחות מיומנויות של עבודת צוות ושיתוף פעולה. במהלך הפעילויות עולים נושאים חברתיים רבים שלא תמיד יש למורות זמן להתעכב עליהם במסגרת יום הלימודים הרגיל.

במסגרת תכניות ההעשרה שלנו אנו מפתחים אצל הילדים תכונות מנהיגותיות חשובות המכינות אותם לעולם ומאפשרות להם להתמודד עם אתגרים בצורה בוגרת יותר. היכולת לבקש עזרה חשובה מאוד עבור אדם בוגר, וגם זה המבקש עזרה צריך לדעת שגם לו יש מה לתת. השיטה שלנו מחנכת את הילדים להיות אנשים בוגרים, היודעים גם לתת עזרה וגם לבקש עזרה – ילדים המלאים בתחושת משמעות וערך עצמי.

למי זה מיועד?

תוכניות התל"ן של טבע בפעולה מיועדות לתלמידי בתי ספר יסודיים ולגני ילדים. הפעילויות מותאמות לגיל התלמידים ולרמת ההתפתחות שלהם, כך שכל ילד וילדה יכולים להשתתף ולהפיק תועלת מהתוכנית.

למי התוכנית מתאימה?

התוכניות שלנו מתאימות במיוחד לבתי ספר וגנים המעוניינים לשלב בתוכנית הלימודים שלהם תכנים הקשורים לקיימות, אקולוגיה, מדעים, אומנות וחיבור לטבע. הן מתאימות גם למוסדות חינוך המחפשים דרכים לעודד למידה חווייתית ולפתח מיומנויות חברתיות ורגשיות בקרב התלמידים.

צוות טבע בפעולה כולל אנשי חינוך מנוסים, ביניהם מורים למדעים בעלי ניסיון בחינוך המיוחד, המביאים עימם ניסיון של למעלה מעשור בעבודה עם ילדים. הניסיון הזה מאפשר לנו להתאים את התוכניות גם לילדים בעלי צרכים מיוחדים ולשלב אותם בפעילויות באופן מיטבי.

המייסד, סרגיי, הוא מורה למדעים בחינוך המיוחד בעל ניסיון של מעל עשור בעבודה עם ילדים ונוער. טבע בפעולה הוקם מתוך אמונה ותשוקה לעשייה חינוכית חווייתית, ומתוך רצון לאפשר לילדים לעבוד יחד בשיתוף פעולה, להתנסות בבנייה ויצירה, ובכך להרחיב את יכולתם וגבולותיהם.

מתי ואיפה התכנית מתקיימת?

תוכניות התל"ן של טבע בפעולה מתקיימות במהלך יום הלימודים, בתוך מרחב בית הספר או הגן. חלק מהפעילויות מתקיימות בחצר או בגינה של המוסד החינוכי, מה שמאפשר לילדים להתחבר לסביבה הטבעית ולחוות למידה במרחב הפתוח. פעילויות אחרות יכולות להתקיים בכיתות או במרחבים ייעודיים בבית הספר, בהתאם לאופי הפעילות ולצרכים הספציפיים.

תדירות המפגשים נקבעת בהתאם לצרכי בית הספר והתקציב העומד לרשותו, כאשר בדרך כלל מדובר במפגש שבועי או דו-שבועי לאורך שנת הלימודים.

אנו רואים את התוצאות של השיטה שלנו בכיתות הלימוד. לעתים התוצאות מורגשות בתוך כמה חודשים, ולעתים זה מתרחש לקראת סוף השנה, אך אנו רואים תמיד כי הילדים מאמצים שפה וגישה חדשה בזכות הפעילויות החינוכיות שלנו.

אנו בטבע בפעולה מאמינים כי השקעה בתוכניות העשרה איכותיות היא השקעה בעתיד הילדים. התוכניות שלנו מעניקות לילדים כלים וידע שילוו אותם הרבה מעבר לשנת הלימודים הנוכחית ויתרמו להתפתחותם האישית, החברתית והלימודית.

הפוסט מה זה תל"ן? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/what-is-telan/feed/ 0
כיצד למשוך את הקשב של הילדים ולמנוע הפרעות בפעילות? https://odt-activities.co.il/attract-childrens-attention/ https://odt-activities.co.il/attract-childrens-attention/#respond Wed, 02 Apr 2025 12:22:05 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=5224 כאשר מדריכים קבוצה של ילדים, אחת המשימות המרכזיות היא לשמור על הקשב שלהם לאורך כל הפעילות. ילדים מטבעם מלאי אנרגיה, סקרנים, ולעיתים גם חסרי סבלנות. אם לא נצליח לרתק אותם לפעילות, הם עלולים להתחיל להשתעמם, להפריע או להסיח את דעתם של אחרים. אז איך נוודא שהילדים מקשיבים, משתתפים ולא הורסים את הפעילות? הנה 5 טיפים שיעזרו לנו כמדריכים לשמור על ריכוז הילדים ולמנוע הפרעות מיותרות.

הפוסט כיצד למשוך את הקשב של הילדים ולמנוע הפרעות בפעילות? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

פתיחה מסקרנת ושונה מהרגיל

הדקות הראשונות של הפעילות הן קריטיות – זה הרגע שבו הילדים מחליטים אם הם רוצים להיות חלק מהפעילות או לא. חשוב להתחיל את הפעילות עם משהו לא שגרתי: חידה מאתגרת, סיפור מותח, הדגמה מפתיעה או שאלה מסקרנת. במקום לשאול ישירות "למה שיתוף פעולה חשוב?", נסו לפתוח במשחק קטן, לדוגמה:

"אני רוצה לבדוק משהו – בואו נראה אם מישהו כאן יכול למחוא כפיים עם יד אחת בלבד!" (ניתן להם כמה שניות לנסות). לאחר שכולם יגלו שזה כמעט בלתי אפשרי, נמשיך: "עכשיו תמצאו מישהו לידכם ותמחאו כפיים יחד. הצלחתם, נכון? זה בדיוק הכוח של שיתוף פעולה – יש דברים שפשוט אי אפשר לעשות לבד!". 

משם נוכל להמשיך לפעילות קבוצתית שמדגימה איך עבודת צוות עוזרת לנו להשיג מטרות בצורה טובה ומהנה יותר.

שימוש בקול, בתנועה ובשפת גוף

מדריך שמשתמש בקול מונוטוני או עומד במקום בלי לזוז – יתקשה מאוד להחזיק את הילדים מרוכזים בפעילות. במקום זאת, חשוב שנגוון ונשנה את הטון תוך כדי הפעילות. כמו כן, נשתמש בתנועות ידיים ובשפת גוף פתוחה ומעניינת. נוכל גם לשלב משחקי קול כמו: לדבר בלחישה ואז להגביר את הקול, כדי למשוך את תשומת הלב ברגעים חשובים.

יצירת תחושת שותפות ואחריות

כאשר הילדים מרגישים שהם חלק מהפעילות ולא רק צופים בה, הם יהיו מעורבים יותר. לכן נרצה לשתף אותם בהחלטות קטנות, ניתן להם תפקידים תוך כדי ההסבר, נבחר מתנדבים – ניתן להם להרגיש חשובים. ילד שמרגיש אחראי וחשוב – נוטה פחות להפריע.

יצירת קשר אישי עם הילדים

נקודה חשובה וקריטית! חשוב שנפנה אל הילדים בשמותיהם, נשאל אותם שאלות אישיות קטנות כמו: "מה דעתך על זה, נועה?" וניצור איתם קשר עין. ב 99.9% מהמקרים, ילד שמרגיש שרואים אותו ושאכפת ממנו – יקשיב יותר וירגיש חלק מהפעילות.

שינוי קצב הפעילות בהתאם לרמת הקשב

אם אנחנו רואים שהילדים מתחילים לאבד ריכוז, חשוב שלא נתעקש להמשיך את הפעילות כרגיל. נעצור לרגע, נוסיף משחקון קצר, תנועה או אתגר קטן, ורק אז נחזור לפעילות. שינוי קצב קטן יכול לרענן את הקבוצה ולהחזיר את תשומת הלב של הילדים.

לסיכום, שמירה על הקשב של הילדים היא אומנות בפני עצמה. באמצעות פתיחה מסקרנת, שפת גוף דינמית, שילוב תנועה, חלוקת תפקידים, שימוש בהומור ותגמול חיובי – ניתן ליצור פעילות מרתקת ומהנה, שבה הילדים ישתתפו ברצון ולא יפריעו. חשוב שנזכור! ילדים שנהנים ומרגישים חלק מהעשייה – הם ילדים שמקשיבים!

בהצלחה 🙂

הפוסט כיצד למשוך את הקשב של הילדים ולמנוע הפרעות בפעילות? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/attract-childrens-attention/feed/ 0
פעילות העצמה לתלמידים – איך להעצים ילד מופנם ולחזק את הביטחון העצמי? https://odt-activities.co.il/empowering-an-introverted-child/ https://odt-activities.co.il/empowering-an-introverted-child/#respond Thu, 27 Mar 2025 12:37:41 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=5211 במסגרת העבודה עם ילדים, אנחנו נתקלים בכל מיני סוגים של ילדים. ישנם כאלה בעלי ביטחון עצמי גבוה שבולטים בקלות, ולהבדיל אחרים, בעלי ביטחון עצמי נמוך שנוטים להיות שקטים, ומופנמים. אחד מתפקידנו העיקריים כמדריכים ומחנכים הוא להעצים את אותו ילד או ילדה חסרי הביטחון, לסייע להם למצוא את מקום בקבוצה ולחזק את הדימוי העצמי שלהם. במאמר הזה הבאתי כמה נקודות, שלדעתי עשויות לעזור לכם לחזק לאותם ילדים את הערך העצמי, הביטחון העצמי ולהוציא אותו מהפעילות שלכם עם תחושה אחרת לגמרי.

הפוסט פעילות העצמה לתלמידים – איך להעצים ילד מופנם ולחזק את הביטחון העצמי? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

מהו "כוח העל" של הילד?

כל ילד ניחן ב"כוח על", כישורים ויכולות ייחודיים שמאפיינים אותו. תפקידנו הוא לזהות את החוזקות של הילד המופנם ולהדגיש אותן. עלינו לשים לב לרגעים בהם הילד מצליח או מגלה עניין מיוחד בתחום מסוים, ולהעניק לו חוויות הצלחה קטנות. כאשר ילד חווה הצלחה, אפילו אם מדובר בהישג קטן, הדבר מחזק את תחושת הביטחון שלו ומעודד אותו להעז יותר.

מתן תפקידים משמעותיים

דרך נוספת לחיזוק הביטחון העצמי של הילד היא להעניק לו תפקידים בתוך הקבוצה. כאשר ילד מרגיש שהוא נושא באחריות, הוא מרגיש חלק משמעותי מהסביבה. ניתן, למשל, למנות את הילד כאחראי על פעילות מסוימת, כמוביל משימה בקבוצה קטנה או כאחראי על אביזרים וציוד בפעילות. יש להקפיד שהתפקיד יהיה מותאם ליכולותיו, כך שיחווה הצלחה וירגיש מוערך.

עידוד השתתפות בקצב אישי

ילד מופנם נוטה להירתע מסיטואציות בהן הוא צריך לדבר או לפעול מול קבוצה גדולה. לכן, יש לאפשר לו להשתתף באופן מדורג, לפי הקצב שנוח לו. ניתן לשאול אותו לדעתו, להציע לו לשתף פעולה בזוגות או בקבוצות קטנות, ובכך ליצור עבורו מרחב בטוח להשתתפות מבלי לחוש לחץ או חשש מהתגובה הסביבתית.

שימוש בחיזוקים חיוביים

משוב חיובי הוא כלי רב-עוצמה בהעצמה של הילד. חשוב להקפיד לשבח אותו על מאמציו, גם אם התוצאה אינה מושלמת. לדוגמה, אמירות כמו "אני רואה שהתאמצת מאוד וזה מדהים!" או "אני גאה בך שניסית משהו חדש" מעניקות לילד תחושת ערך ומעודדות אותו להמשיך ולנסות. יש לשים דגש על חיזוקים שמתמקדים בתהליך ולא רק בתוצאה, כדי לעודד למידה וצמיחה אישית.

יצירת קשר אישי ותומך

כדי שהילד ירגיש בטוח ונוח יותר בקבוצה, ישנה חשיבות גדולה ליצירת קשר אישי עמו. ניתן להקדיש זמן קצר לשיחה פרטית, לשאול אותו על תחומי העניין שלו, ולגלות כלפיו אכפתיות גם מחוץ למסגרת הפעילויות הפורמליות. כאשר הילד מרגיש שיש דמות בוגרת שתומכת בו ומאמינה בו, הדבר מחזק את תחושת הביטחון העצמי שלו ותורם להשתלבות החברתית שלו.

לסיכום, העצמת ילד מופנם ובעל ביטחון עצמי נמוך היא תהליך חשוב שדורש סבלנות, רגישות והתאמה אישית. באמצעות זיהוי הכוחות שלו, הענקת תפקידים משמעותיים, עידוד להשתתפות בקצב אישי, שימוש בחיזוקים חיוביים ויצירת קשר אישי, ניתן לסייע לו להרגיש בטוח יותר ולמצוא את מקומו בקבוצה. כאשר ילד חש מוערך ומשמעותי, הוא מפתח ביטחון עצמי שילווה אותו גם בהמשך חייו.

חברים יקרים, חשוב מאוד שלא נתעלם מאותם ילדים שקטים ומופנמים! לעיתים, הם אינם מביעים את תחושותיהם בקול רם, אך הם זקוקים לתשומת לב, תמיכה והעצמה לא פחות משאר הילדים ואף יותר. יש להקדיש זמן לזיהוי הצרכים שלהם ולפעול באופן מודע כדי לחזק את הביטחון העצמי שלהם ולשלב אותם בקבוצה. רק כך נוכל לוודא שהם מקבלים את ההזדמנות לבטא את עצמם ולממש את הפוטנציאל שלהם באמת.

הפוסט פעילות העצמה לתלמידים – איך להעצים ילד מופנם ולחזק את הביטחון העצמי? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/empowering-an-introverted-child/feed/ 0
5 טיפים לפעילות פתיחת שנה של שיעורי העשרה https://odt-activities.co.il/tips-for-the-start-of-the-year/ https://odt-activities.co.il/tips-for-the-start-of-the-year/#respond Thu, 27 Mar 2025 12:27:00 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=5206 תחילתה של שנה חדשה או תהליך עם קבוצה חדשה הן הזדמנויות מרגשות ליצירת קשרים, לעיצוב חוויות ולהנחת יסודות להצלחה. כמדריכים, מורים או מנחים, יש לנו תפקיד משמעותי ביצירת סביבה בטוחה ומיטיבה שתעודד השתתפות, למידה ושיתוף פעולה. כדי להבטיח פתיחה מוצלחת, הנה 5 נקודות חשובות שיש לשים אליהן לב.

הפוסט 5 טיפים לפעילות פתיחת שנה של שיעורי העשרה הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

יצירת חיבור אישי ובניית אמון

אמון הוא הבסיס לכל תהליך מוצלח עם קבוצה חדשה. כאשר הילדים או המשתתפים מרגישים שמקשיבים להם ורואים אותם באמת, הם יהיו פתוחים יותר לשתף פעולה ולקחת חלק בפעילויות.

איך עושים את זה?

  • ראשית, נציג את עצמנו בגובה העיניים ונשתף קצת על עצמנו – אני ממליץ להתחיל את הפעילות הראשונה בלאפשר לקבוצה לשאול 3 שאלות אישיות עליהן נהיה חייבים לענות (כמובן רק במידה ואלו שאלות סבירות ולא חודרניות מידי).
  • כמו כן, לשם בניית אמון וקרבה חשוב שנלמד את שמות המשתתפים במהירות ונפנה אליהם באופן אישי. 
  • נשתמש במשחקי היכרות חווייתיים כדי לשבור את הקרח ובכך נייצר אינטראקציות ראשוניות בינינו לבין המשתתפים וכמובן בין המשתתפים עצמם. ניתן להתחיל עם משחק שקשור לשמות ולפרטים אישיים (כמו משחק השאלות האישיות על לוח מחיק המופיע בסיכומי הפעילויות שלנו).

הגדרת ציפיות ויצירת מסגרת ברורה

סביבה מאורגנת וברורה מאפשרת לילדים להרגיש בטוחים ומובנים. כשהם יודעים בבירור מה הכללים, למה לצפות ומה מצופה מהם, זה מקל עליהם להשתלב ולהתנהל בצורה חיובית.

איך עושים את זה?

  • נגדיר יחד עם הקבוצה את הכללים והציפיות.
  • נקבע שגרות קבועות (ברכת בוקר, סיכום יום, תפקידים) המעניקות תחושת יציבות למשתתפים.
  • חשוב מאוד שנשמור על עקביות בגישה ובמסרים שלנו כמדריכים!
  • טיפ נחמד – ניתן ליצור יחד עם המשתתפים "אמנה קבוצתית" – מסמך משותף עם ערכים וחוקים שהילדים מנסחים בעצמם.

עידוד תחושת שייכות ושיתוף פעולה

כאשר כל אחד מרגיש שהוא חלק משמעותי מהקבוצה, התהליך הופך להיות חוויתי יותר ומקדם יותר. יצירת מרחב שבו כל משתתף תורם וחשוב היא מפתח משמעותי לשנה מוצלחת ומפתחת.

איך עושים את זה?

  • ניתן ליצור במפגשים הראשונים טקסים או סימנים משותפים: כמו שם לקבוצה, שיר או לחיצת יד מיוחדת – עובד בצורה מדהימה בקבוצות הקטנות עד כיתה ד'.
  • נחלק תפקידים מיוחדים לכל אחד ואחת מחברי הקבוצה ("אחראי מוזיקה", "אחראי סיכום מפגש" "אחראי סדר וארגון" וכו').
  • נפתח את השנה במשחקים קבוצתיים שמצריכים שיתוף פעולה ותלות הדדית.

התאמת הפעילויות לצרכי הקבוצה

לכל קבוצה יש דינמיקה שונה, צרכים ייחודיים וקצב משלה. חשוב מאוד שנדע להתאים את הגישה והפעילויות כך שיענו על הצרכים האמיתיים של המשתתפים.

איך עושים את זה?

  • נקדיש זמן בתחילת הדרך כדי להבין את הרקע, החוזקות והאתגרים של הילדים.
  • נהיה קשובים למשתתפים ונגלה גמישות – אם פעילות לא עובדת, לא צריך לפחד לשנות כיוון!
  • נשלב מפעילות לפעילות משוב מתמשך: נסיים כל פעילות בלשאול את המשתתפים איך הם מרגישים, מה היו רוצים לשפר ומה היו רוצים לשמר.

טיפוח אווירה חיובית ומעצימה

האווירה בקבוצה משפיעה על המוטיבציה של המשתתפים ועל החוויה שלהם לאורך כל השנה. כשיש תחושה של ביטחון, כבוד והנאה – כולם מרוויחים יותר.

איך עושים את זה?

  • נשתמש בשפה חיובית ומעצימה, להדגיש הצלחות קטנות ולחזק התנהגויות טובות.
  • חשוב מאוד – נשלב הומור בפעילויות ונייצר מרחב פשוט לשחרור ולכיף!
  • נשמש דוגמה אישית לערכים כמו כבוד, סבלנות ותקשורת מכבדת.

 

לסיכום, פתיחת שנה או קבוצה חדשה היא הזדמנות פז להניח יסודות איתנים להמשך הדרך. כאשר אנו שמים דגש על חיבור אישי, יצירת מסגרת ברורה, טיפוח תחושת שייכות, התאמת הפעילויות וטיפוח אווירה חיובית, אנו בונים מרחב מוצלח שמאפשר לכל משתתף לצמוח ולהרגיש משמעותי.

קבוצה שמתחילה נכון – תוכל להמשיך ולהתפתח בהצלחה לאורך כל הדרך!

הפוסט 5 טיפים לפעילות פתיחת שנה של שיעורי העשרה הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/tips-for-the-start-of-the-year/feed/ 0
איך מתמודדים עם ילד שלא מעוניין להשתתף בפעילות? https://odt-activities.co.il/child-who-is-not-interested-in-participating/ https://odt-activities.co.il/child-who-is-not-interested-in-participating/#respond Thu, 20 Mar 2025 12:54:43 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=5201 הדבר החשוב ביותר הוא להבין את הסיבות להתנגדות של הילד או הילדה להשתתף ולמצוא דרכים מתאימות להתמודדות עם הסיטואציה באופן שמכבד את הילד ומעודד אותו להשתתף מרצונו.

הפוסט איך מתמודדים עם ילד שלא מעוניין להשתתף בפעילות? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

"אני לא רוצה להשתתף!" – אוף, כמה זה מתסכל לשמוע את המשפט הזה מהמשתתפים בפעילויות שלנו. במיוחד שאנחנו אובדי עצות ולא יודעים איך להחזיר את אותו ילד או ילדה לפעילות. 

אז נכון , לעיתים ילדים עשויים להימנע או לסרב להשתתף בפעילויות שונות, בין אם מדובר בשיעור לימודי, או פעילות חברתית בשעות בית הספר או חוג בשעות אחה"צ. במקרים רבים, סיטואציות בהן ילד או ילדה מסרבים להשתתף עשויות להוביל לתסכול הן מצד המורים, המדריכים או ההורים והן מצד הילדים עצמם. לכן, לשם התמודדות מיטבית עם הסיטואציה, הדבר החשוב ביותר הוא להבין את הסיבות להתנגדות של הילד או הילדה להשתתף ולמצוא דרכים מתאימות להתמודדות עם הסיטואציה באופן שמכבד את הילד ומעודד אותו להשתתף מרצונו.

למה הוא/היא לא רוצה להשתתף??

אז ראשית, לפני שננסה לפתור את הסיטואציה ולהחזיר את הילד לפעילות, ננסה להבין את הסיבות לחוסר הרצון שלו להשתתף. ישנם מספר גורמיים עיקריים שברוב המקרים הם יהיו הסיבה להימנעות של הילד מלהשתתף בפעילות:

  1. חרדה חברתית – פחד מהערכה של אחרים או חוסר ביטחון עצמי – " מה יחשבו עליי?" "מה יקרה אם אני לא אצליח במשימה?" "אני מעדיף להימנע רק שלא יגידו לי כלום ולא יצחקו עליי".
  2. חוסר עניין (פעילות קלה מידי) – לפעמים, הילד פשוט לא מתחבר לתוכן הפעילות או מוצא אותה משעממת.
  3. קושי קוגניטיבי (פעילות קשה מידי)  – להבדיל מפעילות קלה מידי שנתפסת כ"משעממת", לעיתים הפעילות או השיעור עשויים להיות מאתגרים מידי דבר שעלול לפגוע בערך העצמי של הילד ולמנוע ממנו להשתתף. 
  4. עייפות, מצוקה רגשית או מצוקה פיזית – חוסר שינה, רעב או חוסר נוחות פיזית עשויים להשפיע על המוטיבציה. כמו כן מצב רגשי ירוד של הילד גם כן עלול לגרום לו לרצות להתכנס בעצמו ולשבת בצד.
  5. צורך בעצמאות – רצון לשלוט במצבים ולקבוע בעצמו מתי להשתתף.

אז מהי הדרך הטובה ביותר לרתום את הילד ולהחזיר אותו לשיעור או לפעילות? 

אז כיצד אנחנו מבינים מהי הסיבה שהילד לא מעוניין להשתתף, וכמובן כיצד אנחנו רותמים אותו לחזור ולהיות חלק מהפעילות?

1. יצירת סביבה בטוחה ותומכת

ראשית, חשוב לוודא שהילד מרגיש בטוח להביע את עצמו מבלי לפחד מתגובה שלילית. יש לגלות אמפתיה כלפי רגשותיו ולתת לו להבין שהחששות שלו לגיטימיים. כשנפנה לילד במטרה לרתום אותו ולהחזיר אותו לפעילות (ואף בכל סיטואציה אחרת בה אנו מתקשרים עם הילדים) נשתמש בשיטה שנקראת "עיניים טובות" – נפנה לילד ברכות, נשאל אותו לשלומו וננסה לתת לי את התחושה והביטחון שאנחנו כאן בשבילו בכל סיטואציה.

2. שיח פתוח ושאלות מכוונות

במקום לכפות השתתפות, נפנה לילד ב"עיניים טובות" ונשאל אותו בעדינות שאלות מכוונות שיעזרו לנו להבין את הבעיה:

  • "מה שלומך? איך אתה מרגיש?"
  • "מה מרגיש לך לא נוח בפעילות הזו?"
  • "איך אני יכול לעזור לך להרגיש יותר בנוח?"
  • "מה היית רוצה לשנות בפעילות כדי שיהיה לך יותר מעניין?"

בחלק מן המקרים, ילדים יבחרו שלא לענות תשובות ברורות על השאלות. לכן ננסה לשאול אותן שאלות ממוקדות יותר שאולי יאירו לנו מעט את סיבת חוסר ההשתתפות:

  • "מישהו פגע בך?"
  • "מישהו אמר לך משהו מעליב?"
  •  "אתה מפחד שמשהו יקרה במידה ותשתתף?"

3. התאמת הפעילות

אם הילד מוצא את הפעילות משעממת או קשה מדי, ראשית ננסה להבין האם עוד ילדים מרגישים ככה. במידה והוא לא היחיד נשנה מעט את הפעילות ונתאים אותה לרמת הקבוצה.במידה והוא היחיד שמרגיש כך ניתן לו תפקיד מיוחד המתאים לרצונו וליכולותיו: להיות אחראי על המוזיקה, לצלם את הפעילות, להיות השופט, להיות אחראי על הסדר במשימה או כל תפקיד כזה או אחר שירתום אותו למשימה ויוציא אותו ממנה עם תחושת ניצחון.  

4. מתן בחירה ואחריות

כאשר נראה שהילד לא משתתף מכיוון שמרגיש שמרגיש חוסר שליטה במצב וזה יוצר אצלו תסכול, ניתן להציע לו אפשרויות בחירה שיעזרו לו להרגיש קצת יותר בשליטה : ליד איזה חבר לשבת, עם איזה חלק של פעילות נתחיל, באיזו קבוצה להיות וכדומה.

5. חיזוק חיובי

מתן מחמאות והכרה במאמצים של הילד, גם אם השתתף רק באופן חלקי, חיזוקים ומחמאות יכולים לעודד אותו להמשיך ולהשתתף בעתיד. לדוגמה:

  • "ראיתי שניסית, וזה ממש נהדר!"
  • "אני מעריך את זה שהצטרפת, זה היה משמעותי לכולם."

6. עבודה על רגשות ותחושת מסוגלות

אם ההתנגדות נובעת מחשש או חוסר ביטחון, ניתן לעבוד עם הילד על חיזוק תחושת המסוגלות שלו באמצעות הצבת מטרות קטנות וחיזוקים חיוביים – "בוא להשתתף 5 דקות בלבד, במידה ותרצה לצאת מהפעילות אחרי, תוכל לצאת". כמובן שנחזק אותו על כל מטרה קטנה שצלח!

7. גישה הדרגתית

במקום לצפות מהילד להשתתף במלוא הפעילות מיד, ניתן להציע לו להשתלב בהדרגה, דבר זה עשוי להעניק לילד ביטחון רב ואמון במדריך. לדוגמה:

  • "תתחיל בלצפות בפעילות, ואם תרגיש בנוח, תוכל להצטרף."
  • "אתה רוצה לנסות רק את החלק הראשון, ואחר כך להחליט אם להמשיך?"

 

לסיכום, התמודדות עם סירוב ילדים להשתתף בפעילויות דורשת הבנה, רגישות וגמישות. במקום לכפות עליהם להשתתף, חשוב לזהות את הסיבות לחשש שלהם ולספק להם תחושת ביטחון ושליטה. באמצעות תקשורת פתוחה, התאמות יצירתיות, חיזוקים חיוביים וסבלנות, ניתן לעודד ילדים לקחת חלק בפעילויות מתוך רצון פנימי ולהפוך את חוויית הלמידה או ההשתתפות לחיובית יותר. 

בהצלחה רבה 🙂

הפוסט איך מתמודדים עם ילד שלא מעוניין להשתתף בפעילות? הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/child-who-is-not-interested-in-participating/feed/ 0
משחקי גיבוש כיתה – הפעלה עם קטפולטה https://odt-activities.co.il/catapult/ https://odt-activities.co.il/catapult/#respond Wed, 22 Jan 2025 12:56:11 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=4919 הילדים ילמדו להכין קטפולטה גדולה משותפת, הילדים יתנסו וירכיבו קטפולטות משלהם, עם שינויים משלהם והמצאות משלהם.

הפוסט משחקי גיבוש כיתה – הפעלה עם קטפולטה הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

חומרים או ציוד נדרשים

  1. לפחות 40 מוטות עץ עגולים חתוכים (כמו של מטאטא), כל קטפולטה מורכבת מ10 מוטות
  2. רצוי לבוא מראש עם קטפולטה אחת מורכבת ומחוזקת (ניתן לחזק בעזרת סלוטייפ)
  3. רצועות גומי
  4. חבלים
  5. סלוטייפ
  6. חצאי כדור פלסטיק או קערית פלסטיק קטנה
  7. נעצים או מסמר קטן ופטיש על מנת לחבר את הפלסטיק למוט
  8. כדורי פלסטיק
  9. כוסות קרטון

משך הפעילות

משך הפעילות הוא 45 דקות. את הפעילות ניתן לקיים בכיתה ואפשר גם במרחב פתוח.

הכנה

החומרים צריכים להיות מסודרים בארגז שיהיה לילדים נוח לגשת ולקחת ממנו, בפעילויות רצופות ניתן להשאיר את מה שבנתה הקבוצה הקודמת ולתת לקבוצה החדשה להתנסות ולהמציא מתוך מה שהקבוצה הקודמת יצרה.

אופן הפעילות

  1. מראים לילדים כיצד מרכיבים קטפולטה
  2. מראים לילדים כיצד משתמשים בקטפולטה על מנת לשגר כדור
  3. רצוי להכין מראש מוטות עם חצי כדורים מחוברים, בכל מקרה כדאי להביא עוד חצאי כדורים ספייר ליוזמות של הילדים
  4. נותנים לילדים להתנסות, לשפר ולהמציא
  5. אפשר להשתמש בכיסאות כדי לייצר קטפולטה או לחשוב יצירתי מה יש סביבנו שאפשר ליצור ממנו קטפולטה
  6. אפשר לייצר מבנים מכוסות הקרטון ולנסות להפיל אותם בעזרת שיגור כדור מהקטפולטה

לקבוצות בגילאים א-ב אפשר להגיע עם קטפולטות מוכנות ולתת להם לחזק ולשפר את הקטפולטה המוכנה. 

לאחר בניית הקטפולטות יש מגוון משחקים שאפשר לשחק בעזרת הקטפולטות:

קליעה למטרה: לצייר על הלוח עיגולים בצורת קליעה למטרה והמטרה היא לפגוע באמצע ולקבל את מלוא הנקודות כקבוצה.

משחק זריקת הכדור למרחק: לעמוד בשורה ולזרום את הכדור בעזרת הקטפולטות למרחק הכי רחוק שאפשר. לקלוע לתוך סל או כוס פלסטיק.

ערכי הפעילות

  • העצמה ותחושת מסוגלות: הילדים מייצרים קטפולטות לבד בעצמם
  • זרימה: הפעילות היא לא פעילות מובנית ולכן כל ילד יכול להתעכב על משהו מהנה או לעזוב במשהו שהוא לא נהנה ממנו
  • יצירתיות: הפעילות נותנת מקום ליצירתיות של הילדים ולרעיונות שלהם
  • שיח חיובי ומעצים בין חברים: נשים לב לדיבור חיובי ומפרגן בין הילדים לאורך השיעור
  • למידת עמיתים: הילדים לומדים מרעיונות של חברים
  • חוויה: הפעילות היא פעילות חווייתית ומהנה

בנוסף לכל אורך הדרך נשאף לדיבור חיובי של כל ילד לעצמו וחמלה עצמית גם כשהדברים לא מסתדרים.

הפוסט משחקי גיבוש כיתה – הפעלה עם קטפולטה הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/catapult/feed/ 0
העשרה לילדים – פעילות בניית קטפולטה אישית https://odt-activities.co.il/building-a-catapult/ https://odt-activities.co.il/building-a-catapult/#respond Wed, 22 Jan 2025 12:40:52 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=4912 הילדים יבנו לבד קטפולטה, הילדים יתנסו בשיגור כדורים בקטפולטה שלהם.

הפוסט העשרה לילדים – פעילות בניית קטפולטה אישית הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

חומרים או ציוד נדרשים

  1. חבילת גומיות קטנות מסוג גומילו
  2. מקלות רופא עם חריצים באחד הצדדים, שניים לכל ילד
  3. קפלות, קפלה לכל ילד
  4. פקקים של בקבוקים, אחד לכל ילד
  5. כדור פינג פונג, אחד לכל ילד
  6. טושים
  7. דבק חם

משך הפעילות

משך הפעילות הוא 45 דקות. את הפעילות ניתן לקיים בכיתה ואפשר גם במרחב פתוח.

הכנה

יש לבדוק שיש חומרים בכמות שמספיקה לכל מספר הילדים מאחר וכל ילד צריך להכין לעצמו קטפולטה משלו לקחת.

אופן הפעילות

  1. מראים לילדים את החומרים שהבאנו
  2. מסבירים לילדים כיצד בונים קטפולטה אישית
  3. נותנים לילדים לבנות בעצמם
  4. אופן ההכנה – כל ילד בעזרת גומיה מחבר שני מקלות רופא אחד לשני, בצד של החריצים כך שהגומיה נתפסת בחריצים. מניחים קפלה בין המקלות, מחברים בעזרת גומיות את הקפלות למקלות (ניתן לראות בסרטון), בעזרת דבק חם מדביקים את הפקק לחלק העליון של המקל, מקשטים.

לאחר בניית הקטפולטות יש מגוון משחקים שאפשר לשחק בעזרת הקטפולטות:

קליעה למטרה: לצייר על הלוח עיגולים בצורת קליעה למטרה והמטרה היא לפגוע באמצע ולקבל את מלוא הנקודות כקבוצה.

ערכי הפעילות

  • העצמה ותחושת מסוגלות: הילדים מייצרים קטפולטות לבד בעצמם
  • יצירתיות: הילדים יוצרים בעצמם משחק
  • שיח חיובי ומעצים בין חברים: נשים לב לדיבור חיובי ומפרגן בין הילדים לאורך השיעור
  • למידת עמיתים: הילדים עוזרים אחד לשני ומלמדים אחד את השני, חברים שהבינו עוזרים לחברים שצריכים עזרה

בנוסף לכל אורך הדרך נשאף לדיבור חיובי של כל ילד לעצמו וחמלה עצמית גם כשהדברים לא מסתדרים.

הפוסט העשרה לילדים – פעילות בניית קטפולטה אישית הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/building-a-catapult/feed/ 0
משחקי גיבוש כיתה – חץ וקשת עם בנדנה כוסות מים וחבית https://odt-activities.co.il/archery-with-a-bandana/ https://odt-activities.co.il/archery-with-a-bandana/#respond Wed, 15 Jan 2025 13:55:17 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=4893 התמודדות בונה עם כישלון. מה קורה כשאני לא מצליח ואיך להשתפר

הפוסט משחקי גיבוש כיתה – חץ וקשת עם בנדנה כוסות מים וחבית הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
מטרה

התמודדות בונה עם כישלון. מה קורה כשאני לא מצליח ואיך להשתפר.

חומרים

  • חץ וקשת ומטרות
  • כוסות קרטון או פלסטיק
  • ג'ריקן ריק
  • חבל

אופן הפעילות

  • מסדרים קו גבול מול המטרות עם החבל על הרצפה. אומרים לילדים להסתדר מול המטרות, אם יש צורך אז בקבוצות.
  • מדברים על בטיחות, יורים חץ רק כשמנחים לירות ולא מכוונים על לשום מקום חוץ מהמטרה.
  • מסבירים איך משתמשים בחץ וקשת ורק לאחר מכן מחלקים את הקשתות
  • משימה ראשונה פשוט יורים למטרה.
  • אפשר לחלק להם מספרים ומתקילים אותם מי שאומרים את המס שלו יורה.
  • אפשר גם שהם לשאול אם מישהו מתנדב להזניק את כולם
  • משימה הבאה הם צריכים לפגוע בכוסות מים.
  • משימה הבאה הם צריכים לפגוע בג'ריקן ריק ולקדם אותו למקום שהגדרת.

ערכי הפעילות

  • התחשבות באחר. תשומת לב לבטיחות שלי ושל החברים לקבוצה.
  • התמודדות עם חוסר הצלחה
  • התמדה

 טיפים למדריך

  • לעודד את הילדים לתמוך אחד בשני במהלך המשחק.
  • לשים לב לכל ילד ולוודא שכולם משתתפים ונהנים.
  • לשוחח עם הילדים על החוויות שלהם לאחר המשחק, ולהדגיש את הערכים שנלמדו.

הפוסט משחקי גיבוש כיתה – חץ וקשת עם בנדנה כוסות מים וחבית הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/archery-with-a-bandana/feed/ 0
משחקי גיבוש כיתה – משימות קרשים ויצירה https://odt-activities.co.il/planks-and-crafts/ https://odt-activities.co.il/planks-and-crafts/#respond Wed, 15 Jan 2025 13:21:13 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=4857 בפעמים הקודמות הראנו כיצד ניתן להעביר מגוון רחב של פעילויות שונות ומגוונות באמצעות ארגז קרשים וקצת ציוד נלווה. בסיכום הזה תקבלו מספר וריאציות נוספות לפעילויות קרשים ואף נראה כיצד נוכל לייצר באמצעות קרשים פעילות מדהימה המשלבת יצירה יחד עם ODT קלאסי.

הפוסט משחקי גיבוש כיתה – משימות קרשים ויצירה הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>

ציוד לפעילות

  • ארגז קרשים

ציוד נלווה לפעילויות

  • כדורי פינג פונג / כדורי בריכת כדורים.
  • דפים/עיתונים.
  • ציוד יצירה: טושים, דבק סלוטייפ, שדכנים, חוטים, מספריים וכדומה.

פעילות הקרשים בה נעסוק בסיכום זה מחולקת ל -2 חלקים. בחלק הראשון של הפעילות כל קבוצה תבצע משימה כדי להשיג את הקרשים, ובחלק השני הקבוצות יבצעו משימה אחרת באמצעות הקרשים שהשיגו.

חלק ראשון

בשביל להפוך את הפעילות שלנו למהנה וחוויתית יותר, לא נחלק את הקרשים למשתתפים בתחילת הפעילות, אלא נתחיל את הפעילות ממשימה מאתגרת ומיוחדת בה יצטרכו המשתתפים להשיג את הקרשים בעצמם.

כמו כן, לפני שנתחיל את המשימה, נחלק את המשתתפים שלנו ל3-4 קבוצות, זאת בעיקר על מנת לייצר למידת עמיתים ולאפשר למשתתפים ללמוד אחד מהשני. חשוב לשים דגש על כך שהמשימה איננה תחרותית, ניתן ללמוד מקבוצות אחרות ואף לעזור לקבוצות אחרות.   

כמובן שישנן משימות רבות אותן נוכל לעשות בחלק הראשון של הפעילות שלנו. בסיכום הזה תקבלו 3 משימות השמות המון דגש על שיתוף הפעולה בין המשתתפים ועל היצירתיות והדמיון שלהם.

הבאת הקרשים בדרכים שונות

ראשית, לפני תחילת המשימה נפזר את הקרשים שברשותינו בנקודה מסויימת בשטח הפעילות. לאחר שהקרשים מפוזרים, נעמיד את המשתתפים בשורה במרחק סביר מאותה נקודה (10-15 מ').  מטרת כל קבוצה תהיה להביא כמה שיותר קרשים לנקודה ממנה יצאו לדרך. כיצד יעשו זאת?

ברגע שנזניק את המשתתפים למשימה, כולם ירוצו לעבר הקרשים ויקחו קרש אחד בלבד על פי ההנחייה שלנו לעבר נקודת ההתחלה. תוך כדי המשימה, נחליף את דרך הבאת הקרשים ונעלה בהדרגה את רמת האתגר. נוכל לאתגר את המשתתפים להביא את הקרשים בדרכים רבות כגון: קרש על הראש, קרש על קרש, קרש על הרגל, קרש על הגב, התקדמות על 3 קרשים מבלי לדרוך על הרצפה, כתף על כתף וכדומה.

בסרטון המצורף תוכלו לראות כיצד נראות כל דרכי הבאת הקרשים שציינתי 🙂

בניית תיק

משימת בניית התיק היא משימה מדהימה ומיוחדת כשלעצמה! במשימת בניית התיק, כל קבוצה תקבל כמות מסוימת של דפי A4 ו/או עיתונים (מומלץ להביא 5-6 דפים לכל קבוצה) שבאמצעותם יצטרכו המשתתפים לבנות תיק, מנשא או מריצה שרק איתו יוכלו להעביר קרשים מנקודה לנקודה.

בנוסף לדפים ולעיתונים, כל קבוצה תקבל ציוד יצירה שיעזור לה בבניית התיק שלהם: מספריים, דבק, שדכן, חוטים, טושים לעיצוב התיק וכדומה. 

בשביל להעצים את המשימה ולאפשר לילדים לבטא את מלוא היצירתיות שלהם חשוב מאוד לאפשר למשתתפים לבחור כיצד לבנות את התיק שלהם, האם לעשות תיק אחד או כמה תיקים קטנים, האם לבנות מריצה וכו'. אין צורך להתערב כלל בבניית התיק ואפילו לא להראות דוגמה! פשוט להסביר להם מה המשימה ויאללה, צאו לדרך 😀

לאחר שכל קבוצה תבנה את התיק שלה, נשלח את המשתתפים למשימה – להביא כמה שיותר קרשים באמצעות התיק שבנו לטובת החלק השני של הפעילות.

כמה תוספות נחמדות שניתן להוסיף – ניתן לאפשר לילדים להכין מהדפים דברים נוספים כמו כובע, כפפה, נעל וכדומה ולהוסיף את הפריטים למשימה. לדוגמה: מי שלובש את ה"כפפה" יכול לקחת קרש אחד באמצעות ה"כפפה" מבלי צורך בתיק. בנוסף מי שנועל את ה"נעל" שהכינה הקבוצה יכול להביא שני קרשים מבלי התיק בקפיצה על הרגל שנועלת את ה"נעל".  

בניית מסילה

במשימת בניית המשימה, כל קבוצה תבנה באמצעות הדפים וציוד היצירה שברשותנו מעיין מסילה ארוכה שמצד אחד תהיה בידי המשתתפים ומצד השני תגיע עד לאזור הקרשים. בנקודת הקרשים יעמוד מתנדב אחד מכל קבוצה שתפקידו יהיה להעמיס קרשים על המסילה של הקבוצה. שאר הקבוצה תעמוד בנקודת ההתחלה ותמשוך את המסילה עם הקרשים. לאחר שהקבוצה תמשוך את המסילה ואת הקרשים, יהיה מתנדב נוסף שתפקידו להחזיר את המסילה לנקודת הקרשים.

בשביל שהקבוצה תצליח להשיג כמה שיותר קרשים, על הקבוצה לבנות מסילה חזקה ועמידה שלא תתפרק במהלך המשימה ותוכל לסחוב כמה שיותר קרשים.

מניסיון, רצוי שהמסילה תהיה בנויה בצורת מעלית, כאשר המעלית שסוחבת את הקרשים תהיה בנויה מכמה דפים והכבל שמושך אותה יהיה חוט שיהיה קשור לדף ולא דפים הדבוקים אחד לשני. כך המשימה מתבצעת על הצד הטוב ביותר. עם זאת, בעיקר בקבוצות גדולות, חשוב לאפשר פיתוח יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסא, ולכן לא נגלה להם כל כך מהר מהי הדרך היעילה ביותר לבניית המסילה.

עד כאן הבאנו כמה משימות יצירתיות ומהנות בטירוף לטובת החלק הראשון של הפעילות שלנו, החלק של הבאת הקרשים. בחלק השני של הפעילות כל קבוצה תבצע משימה אחרת באמצעות הקרשים שאספו בחלק הראשון.

חלק שני

בחלק השני של המשימה, המשתתפים מסודרים לקבוצות כאשר לכל קבוצה יש את הקרשים שברשותה. מנקודה זו, כל קבוצה תצא למשימה הבאה שלה יחד עם הקרשים שאספו. 

ישנן המון משימות ואתגרים שניתן לבצע באמצעות הקרשים, בסיכום הזה תקבלו כמה רעיונות מעניינים:

בניית מגדל

משימת בניית המגדל היא משימה קלילה ויחסית קצרה, בה המטרה של כל קבוצה היא לבנות באמצעות הקרשים מגדל כמה שיותר גבוה ויציב. 

משימת המגדל מתאימה מאוד כאשר בחלק הראשון של הפעילות נעשה את משימה בניית התיק, זאת מכיוון שמשימת בניית התיק מתפרסת על רוב רובו של זמן הפעילות שלנו ולא משאירה המון זמן לדברים נוספים. לכן משימה כיפית וקלילה כמו בניית מגדל משתלבת מצויין עם משימות היצירה!

דומינו ראלי

במשימת הדומינו כל קבוצה תתבקש לבנות דומינו ראלי משלה. 

 

לטובת מי שלא מכיר, בדומינו ראלי נעמיד את הקרשים אחד אחרי השני בעמידה על שטח הפעילות, ולאחר שנעמיד את כולם, נדחוף את הקרש הראשון, הקרש הראשון ידחוף את הבא שאחריו וכן הלאה עד שכל הקרשים יפלו  🙂

כפי שכבר ציינו, בפעילויות שלנו נשים דגש על שיתוף פעולה ואחדות ולא על תחרותיות, לכן התנאי היחיד במשימת הדומינו יהיה שתוך כדי בניית הדומינו על הקבוצות יהיה להתחבר כך שבסוף הפעילות יהיה לנו דומינו ראלי אחד המשלב את עבודתם של כל הקבוצות.

בניית מסלול כדורים

במשימה זו מטרת כל קבוצה תהיה לבנות מסלול  מיוחד מהקרשים שברשותם בו יצטרכו להעביר כדורים. אילו כדורים? פינג פונג או כדורי בריכת כדורים. 

בשביל להפוך את המשימה למאתגרת נבקש מהקבוצות להעביר את הכדורים מרחק גדול יחסית באמצעות המסלול, בכך יצטרכו הקבוצות להמשיך ולבנות את המסלול בכל מהלך הפעילות – כיצד? הקבוצות יצטרכו למחזר את הקרשים ולהשתמש בקרשים של החלק במסלול בו כבר עברו הכדורים.  

באילו כדורים נשתמש לטובת המשימה? כדורי פינג פונג או כדורי בריכת כדורים, זאת על מנת להכניס למשימה אתגר מעניין נוסף – את הכדורים יוכלו הקבוצות לקדם במסלול באמצעות נשיפה בלבד! 

כמו שאמרנו במשימה הקודמת, המטרה שלנו היא שיתוף פעולה ואחדות, לכן כל קבוצה תתחיל את השביל שלה מנקודה אחרת ומטרת המשימה תהיה להגיע לנקודה משותפת בה המסלולים של כל הקבוצות מתחברים והכדורים של כל קבוצות מתאחדים בזמן הקצר ביותר.

חברים יקרים, זו באמת אחת הפעילויות הטובות והמומלצות המשלבת את עולם הODT עם יצירתיות, דמיון וחשיבה מחוץ לקופסא. מוזמנים לבחור את משימה שהתחברתם אליה מהחלק הראשון ולחבר אותה לכל משימה שתרצו מהחלק השני. עם זאת, קל מאוד לגלוש בפעילות הזו לתחרותיות. המטרה שלנו היא ליצור חיבור וגיבוש, לכן חשוב מאוד להדגיש תוך כדי הפעילות שהמשימות אינן תחרות, ניתן ללמוד אחד מהשני, ניתן "להעתיק" ואף נחתור לחבר את הקבוצות לכדי מטרה משותפת של כולם יחד!

בהצלחה רבה 🙂 👏

הפוסט משחקי גיבוש כיתה – משימות קרשים ויצירה הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/planks-and-crafts/feed/ 0
משחקי גיבוש כיתה ג https://odt-activities.co.il/third-grade-formation-games/ https://odt-activities.co.il/third-grade-formation-games/#respond Wed, 08 Jan 2025 11:29:39 +0000 https://odt-activities.co.il/?p=4830 מורים רבים פונים אליי בבקשה שאציע להם רעיונות לפעילות גיבוש כיתתית או שכבתית. לאחר שקיבלתי מספר בקשות החלטתי לרכז באופן מסודר מספר פעילויות מהנות, שיכולות להתאים למורים, מחנכים, רכזי קבוצות וכדו'.

הפוסט משחקי גיבוש כיתה ג הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
משחקי הקרשים

ציוד לפעילות 

ארגז קרשים

ציוד נלווה לפעילויות:

  • גולות/כדורי פינג פונג/כדורים קטנים כלשהם.
  • כוסות קרטון/ כוסות פלסטיק קשיחות.
  • חבל ארוך – 20/30 מטרים.
  • חבל קצר – 2-3 מטרים.
  • משאית צעצוע קטנה.

כפי שכבר נאמר, ניתן לבצע מגוון פעילויות סופר מהנות באמצעות הקרשים והציוד הנלווה. 

בסיכום הזה תקבלו מספר וריאציות מעניינות שניתן לבצע עם הקרשים שלנו. כמובן שכל אחד יכול לקחת את הפעילות למקום שלו, להמציא רעיונות חדשים ולהעביר פעילויות אחרות על בסיס הציוד.

מגדל הקלפים

משימה מהנה ומגניבה מאוד, בעיקר כמשחק חימום או משחק פתיחה.

במשימה זו נחלק את המשתתפים ל2-3 קבוצות ונחלק את הקרשים בצורה שווה בין הקבוצות.

לאחר שכל קבוצה התאגדה יחד וקיבלה את הקרשים שלה, ננחה את הקבוצות לבנות מגדל מהקרשים שהם קיבלו. ניתן להנחות את המשתתפים לבנות את המגדל בצורת מגדל קלפים או לבנות את המגדל בכל דרך או צורה שרק בא להם. ניתן להגדיר מטרות שונות למשימה כמו: מגדל כמה שיותר גבוה, מגדל כמה שיותר יציב, מגדל כמה שיותר יפה וכדומה.

משימה פשוטה, כיפית ויצירתית המתאימה מאוד כמשימת פתיחה. עם זאת ניתן לקחת אותה לעוד מקומות ולהפוך אותה לפעילות של שעה שלמה, לדוגמה: לאחר שכל קבוצה בנתה את המגדל שלה נחבר את הקבוצות לבניית מגדל משותף וכדומה.

פנטומימת קרשים

משחק מהנה בטירוף המתאים מאוד לכיתות הקטנות (א'-ב'). כמו המשחק הקודם, גם פנטומימת הקרשים הוא משחק המתאים כמשחק פתיחה וחימום.

נחלק את המשתתפים לקבוצות כך שכל קבוצה מקבלת 8-10 קרשים. לאחר שכל קבוצה התאגדה וקיבלה את הקרשים שלה, ננחה את הקבוצה לבנות באמצעות הקרשים על הרצפה את צורת הגוף שנראה להם בפנטומימה, לדוגמה: במידה וארים את הידיים למעלה ואפתח את הרגליים, הקבוצות יצטרכו לבנות מודל של צורת הגוף הזו על הרצפה באמצעות הקרשים. ברגע שהקבוצות יסיימו לבנות את תבנית שלהם באמצעות הקרשים נראה להם בפנטומימה צורת גוף חדשה אותה הם יצטרכו לבנות. במידה והקבוצה מתמודדת בצורה טובה עם תחרות ניתן להפוך את המשימה לתחרות. במידה ולדעתכם תחרות תגרום לאווירה לא נעימה נוותר עליה.

כנ"ל גם במשימה זו ניתן לבקש מהקבוצות להתאחד ולבנות תבנית ענקית של כל הקרשים ביחד. 

גשר הקרשים

משימת גשר הקרשים היא משימת ODT קלאסית לעבודת צוות ושיתוף פעולה של קבוצה.

נחלק את המשתתפים לזוגות ונחלק לכל זוג קרש. לאחר מכן ננחה את המשתתפים לעמוד ב 2  שורות כך שכל משתתף עומד מול בן או בת זוגו, ושניהם אוחזים בחוזקה בקרש.

כאשר המשתתפים עומדים בצורה שהנחנו אותם, נוצר גשר מהקרשים המוחזקים בידי הילדים, עליו ילכו חלק מהמשתתפים במהלך המשימה.

לאחר מכן, נבחר כמתנדב את אחד המשתתפים וננחה אותו ללכת על הגשר. כל זוג שדרכו להם על הקרש רץ לסוף מסלול הגשר, ובכך הגשר הופך להיות מסלול ארוך שנוכל להתקדם איתו כמה שנרצה או נראה לנכון. 

מטרת המשימה היא שהמשתתף שהולך על הגשר יתקדם מנקודת ההתחלה לנקודת הסיום באמצעות גשר הקרשים בלבד בזמן המהיר ביותר!

כמה דגשים:

  • זו אמנם משימה כיפית, מצחיקה ומגבשת מאוד אך מצריכה נהלי בטיחות ברורים מאוד! ראשית, בן הזוג של הילד ההולך על הגשר מחזיק את ידו לאורך כל הדרך. כמו כן לאורך כל המסלול חשוב מאוד שאנחנו כמדריכים נחזיק את המשתתף ההולך על הגשר בצורה חזקה ויציבה. במידה ומשתתף לא מעוניין שנחזיק אותו לא נוכל לאפשר לו להשתתף וללכת על הגשר אלא להחזיק את הגשר בלבד
  • המלצה שלי: כל כמה מטרים נחליף את המשתתף שהולך על הגשר. זאת על מנת שכמה שיותר ילדים יחוו את המשימה ואת ההליכה על גשר שהחברים שלהם יוצרים במו ידיהם. 
  • במידה והידיים של המשתתפים מתחילות לכאוב ניתן לשנות את צורת ההחזקה – מהחזקת הגשר בידיים בעמידה, להחזקת הגשר בכריעה על הברך, כך שהקרשים נשענים על ברכי המשתתפים ויורד העומס מכפות הידיים.
  • חשוב מאוד לפני תחילת המשימה לשים קו אדום ברור בנוגע להערות הקשורות למשקל המשתתפים. חלק מהמשתתפים שיעלו על הגשר יהיו קלים יותר וחלק כבדים יותר. חשוב מראש לעצור ולמנוע כל הערה בנושא!

מסלול הגולות (או הכדור)

משימת מסלול הגולות היא משימה מגניבה ומהנה מאוד אך בו זמנית משימה מאתגרת שלא מתאימה לכל קבוצה, בעיקר לקבוצות מכיתות ד' ומעלה שעובדות יפה ביחד.

במשימה זו נבקש מכל משתתף להחזיק קרש ונחלק את המשתתפים לזוגות. לאחר שכל משתתף מחזיק קרש ומחובר לבן או בת זוג מהקבוצה נעמיד את המשתתפים ב 2 שורות העומדות קרוב אחד לשני, כאשר בן או בת הזוג שלי עומדים מולי. כאשר הקבוצה עומדת ומסודרת נבקש מהמשתתפים להצמיד את הקרשים לקרש של בן הזוג שלהם עם מעט שיפוע שיאפשר לגולה או לכדור קטן לעבור בין הקרשים ולהתגלגל. כמו כן ננחה אותם לחבר את הקרשים המחוברים לקרשים המחוברים של המשתתפים שלידם. ברגע שהמשתתפים מוכנים נגלגל גולה או כדור במסלול שיצרו המשתתפים. כמובן שעל מנת ליצור מסלול ארוך שלא יהיה תלוי באורכו בכמות המשתתפים, ננחה את המשתתפים שכאשר הגולה עברה את הקרשים שלהם הם רצים במהירות לסוף המסלול ומתחברים אליו שוב. 

מטרת המשימה היא להעביר את הגולה או הכדור מנקודת ההתחלה לנקודת הסיום באמצעות מסלול הקרשים בלבד בזמן המהיר ביותר!

כמה דגשים:

  • מכיוון שהמשימה מאתגרת, לעיתים המשתתפים חושבים על רעיונות יצירתיים בכדי לצלוח את המשימה כמו לתפוס את הגולה, להסתובב ולהעביר אותה לזוג הבא, וכדומה… תאפשרו להם לחשוב ולצאת מחוץ לקופסא גם אם זה לא בדיוק כמו שתכננו.
  • במידה והמשימה מאתגרת את המשתתפים קצת יותר מדי, במקום שכל משתתף יחזיק קרש אחד, ניתן לכל משתתף להחזיק 2 קרשים. דבר זה יקל על המשימה באופן משמעותי. 
  • דרך נוספת להקל מעט על המשתתפים, לבנות את המסלול על הרצפה. מכיוון שהרצפה נותנת לקרשים יציבות המסלול יהיה יותר יציב משמעותית, והמשימה תהפוך לקצת יותר פשוטה.

מסלול המשאית

טוב, זו באמת משימה מקורית ומיוחדת! במשימה זו יצטרכו הילדים לבנות באמצעות הקרשים שלנו מסלול עליו תתגלגל משאית צעצוע.

מטרת המשימה היא להזיז את המשאית מנקודת ההתחלה לנקודת הסיום על מסלול הקרשים שהילדים יבנו עבורה, אך כל זאת מבלי לגעת במשאית בכלל 

איך המשימה מתבצעת?

נחלק את המשתתפים ל-2 קבוצות: קבוצה אחת מטרתה לבנות את מסלול הקרשים עבור המשאית, קבוצה שנייה מטרתה להסיע את המשאית באמצעות 2 חבלים. כיצד? המשתתפים יקבלו 2 חבלים, חבל אחד עבה וקצר באורך 2-3 מטרים, חבל שני דק וארוך באורך המסלול – 25-30 מ'. את החבל הדק והארוך נקשור משני צדדיו – מצד אחד למשאית ומצד שני נלפף אותו מעט סביב החבל הארוך.

מטרת הקבוצה השנייה, שלא בונה את מסלול הקרשים, היא לסובב את החבל העבה כך שהחבל הארוך יתלפף ויסתובב עליו עוד ועוד עד שליפוף החבל יגרום למשאית להתקדם על המסלול.  

ברגע שהמשתתפים מבינים את המשימה, כיצד מבצעים אותה ומהי מטרתה יאללה יוצאים לדרך!

לשם הדרבון והמוטיבציה, אפשר להגדיר זמן להצלחת המשימה או להגדיר תחרות אל מול הכיתות או הקבוצות האחרות. בנוסף, ניתן לאתגר יותר את הילדים על ידי משימה נוספת של בניית רמפה שהמשאית חייבת לעלות ולרדת דרכה, או בניית גשר שהמשאית חייבת לעבור מתחת לגשר. לילדים שלא מוצאים את עצמם ואין להם מה לעשות, אפשר להגיד להם לעמוד עם רגליים פסוקות שהמשאית צריכה לעבור דרך הרגליים שלהם (כמו הגשר).

דגשים:

  • רצוי לעשות 2 סיבובים של המשימה או לאפשר להם להחליף תפקיד תוך כדי המשימה, זאת בשביל שכל המשתתפים יבצעו את 2 תפקידי המשימה.
  • דגש חשוב עבור המשתתפים שמסובבים את החבל – יש להיזהר שהחולצה, השרוך של המכנס, הציצית או פריט לבוש כלשהו לא יתפס בטעות בחבל בעת ליפוף החבל. במידה ואחד מהם יתפס בחבל, זה עלול לגרום למצב לא נעים בכלל. 

מסלול הכוסות

אמנם כתבתי את זה על כל המשימות אבל זו פשוט משימה מגניבה ומהנה בטירוף!

במשימת הכוסות הילדים מתבקשים לבנות מסלול הליכה מכוסות וקרשים בלבד. כיצד? ראשית, על המשתתפים לבנות מסלול כוסות על הרצפה, על הכוסות יניחו המשתתפים קרשים, כך שתחת כל קרש יהיו 3 כוסות לפחות. תוך כדי שהקבוצה בונה את מסלול הכוסות והקרשים שלה, אחד המשתתפים שנבחר ילך לאט ובעדינות על המסלול שלנו. המשתתפים בונים את המסלול ותוך כדי אותו משתתף הולך על המסלול. כמו במשימות קודמות, גם במשימה זו המסלול נבנה תוך כדי הדרך כאשר תוך כדי המשימה הכוסות והקרשים שהמתנדב כבר הלך עליהם עוברים לסוף המסלול ועוזרים בהתקדמות המסלול. מטרת המשתתפים היא להגיע מנקודת הפתיחה לנקודת הסיום באמצעות המסלול בזמן הקצר ביותר.

כמה דגשים:

  • תוך כדי המשימה נחליף את המשתתף שהולך על המסלול, זאת על מנת שכמה שיותר משתתפים יעשו את זה. את מי נבחר? את מי שעובד הכי יפה ועוזר לקבוצה מבלי לבקש כל הזמן שנבחר אותו.
  • דגש בטיחות – משתתף מתחיל ללכת על המסלול רק לאחר ששניים מחבריו לקבוצה מחזיקים את הידו, אחד מימין ואחד משמאל. זאת על מנת למנוע פציעות, נפילות, החלקות ועיקום קרסול.
  • ניתן לבצע משימה זו ב 2 וריאציות:
  1. לחלק לילדים המון קרשים, וכך הם יבנו  כל הזמן מסלול ארוך שיקדם אותם במשימה.
  2. לחלק לילדים 2-3 קרשים בלבד שרק איתם יוכלו להתקדם. רוב הקבוצה תהיה עסוקה בלבנות מסלול כוסות, כאשר משתתף או שניים יהיו אחראים על לקדם את הקרשים שהמשתתף שהולך על המסלול דרך עליהם.  

ערכי הפעילויות

כפי ששמתם לב, ישנן מגוון פעילויות ומשימות שניתן להעביר באמצעות הקרשים. ב-ODT כל פעילות היא מיוחדת ומעבירה ערכים שונים ומיוחדים. עם זאת, פעילויות הקרשים שניתנו כאן שמות דגש רב על ערך חשוב מאוד – עבודת הצוות ושיתוף הפעולה בקבוצות. 

במשימות הללו נראה הרבה פעמים כל מיני קשיים ובעיות בדינמיקה הקבוצתית שיצופו תוך כדי הפעילות. פעילויות הקרשים הן פלטפורמה מדהימה לעבוד על קשיים אלו, להתמודד איתם ולשפר את הדינמיקה בקבוצה באופן משמעותי. במידה ונראה שהקשיים משתלטים על הפעילות ניתן להגדיר לקבוצות כל מיני משימות ואתגרים שיעזרו בחיזוק הדינמיקה כמו: עבודה מבלי לדבר, עבודה שרק לאחד מותר לדבר וכדומה. 

משחקי חץ וקשת

בשביל שהפעילות תממש את המטרות שלה (הקניית ערכים וכיף) אנו צריכים לעשות את ההכנות המתאימות כדי שהמפגש יתקיים על הצד הטוב ביותר.

ההכנות לקראת המפגש

  1. להבין מה נושא הפעילות ואילו ערכים והתמודדויות אנחנו רוצים לעורר אצל הילדים.
  2. על פי אותם ערכים שקבענו אנחנו בונים את המשחקים והפעילויות שיובילו למטרה שלנו.
  3. אחרי שהחלטנו על התוכן הערכי והתוכן הענייני (המשחקים והפעילויות) אנו מכינים את כל הציוד הרלוונטי עבורנו לפעילות.

ערכים מובילים למפגש

ערכים מובילים למפגש – ביטחון עצמי.

פעילות חץ וקשת

פעילות חץ וקשת היא פעילות מהנה וסופר אטרקטיבית! לא צריך יותר מידי בשביל לרתום את הילדים למשימה, הציוד עושה את זה בלעדינו.

כפי שכולנו יודעים ומכירים, מטרת הירי בחץ וקשת היא צבירת נקודות על ידי קליעה כמה שיותר קרוב למרכז המטרה. 

את מטרת הפעילות נוכל להגדיר בכמה צורות:

  1. כמשימה אישית באמצעות תחרות בין כלל משתתפי הקבוצה. 
  2. נוכל לחלק את הילדים לקבוצות ולעשות תחרות של צבירת נקודות בין הקבוצות. 
  3. נוכל לקבוע לקבוצה מטרה מסוימת אליה יצטרכו להגיע יחד! לדוגמה: "על הכיתה לצבור ביחד כמה שיותר נקודות", "מטרת הכיתה להגיע ל 1000 נקודות ביחד" וכדומה.  

ראשית, לפני שנתחיל את הפעילות נסביר לילדים כיצד משתמשים בחץ וקשת ונעבור איתם על כללי בטיחות!

על אף שלא מדובר בחצים אמיתיים אלא בחצי ואקום, חץ הפוגע בילד במהירות יכול לפגוע בצורה מאוד לא נעימה.

נתחיל בהסבר כללי על אופן השימוש באביזרים:

  • כיצד מחזיקים את הקשת?
  • כיצד שמים את החץ על הקשת?
  • איך נראית עמידת מוצא של ירי בחץ וקשת?
  • כיצד מותחים את מיתר הקשת בצורה כזו שלא יכאיב לי או ישרוט אותי?
  • איך אנחנו מוציאים את החץ מהמטרה?

לאחר הסבר זה נעבור לכללי הבטיחות:

  1. ירי מתבצע מקו היורים בלבד! לפני תחילת הפעילות נגדיר קו ממנו המשתתפים יבצעו את הירי. הקו יכול לזוז תוך כדי הפעילות אך הירי יתבצע ממנו בלבד, לא לפניו ולא אחריו! המלצה: לסמן את הקו על חבל, כך נוכל להזיז את קו הירי תוך כדי פעילות ללא בעיה.
  2. לאחר שיורים את החץ לא הולכים להחזיר את החץ מהמטרה עד לאישור המדריך! למה? במידה ומשתתף יורה חץ, רץ להביא את החץ שלו ובזמן הזה משתתף שלידו יורה חץ ופוגע בו, יכול לקרות אירוע "לא נעים" בלשון המעטה. ממש כמו במטווח בצבא, אף אחד לא חוצה קו יורים לפני אישור המדריך. בגילאים מסויימים זה עשוי להיות קשה ומבלבל לילדים, לכן ניתן להגדיר שלאחר ירי ישר מתיישבים על הרצפה, ורק לאחר אישור המדריך קמים ומביאים את החץ.
  3. אנחנו יורים לכיוון המטרה שלנו בלבד! לא למטרה לידינו, לא למטרה שהמצאנו ברגע זה ובא לנו לפגוע בה וכמובן כמובן לא על משתתף אחר! חשוב לציין את זה כי זה לא תמיד מובן מאליו, במיוחד בגילאים צעירים (כיתות א'-ג') .

לאחר שהסברנו כיצד משתמשים בכלים והבהרנו את חוקי הבטיחות ניתן להתחיל במשחק!

ראשית נחלק את הילדים לקבוצות על פי כמות המטרות שלנו ונגדיר מה מטרת הקבוצה במשימה. אני אוהב ליצור משימה קבוצתית ולחבר את כלל הקבוצה למטרה משותפת. האוטומט שלהם הוא להתחרות אחד בשני וברגע שאנחנו מחברים אותם למטרה משותפת הם מבינים שההצלחה של החבר היא ההצלחה שלי ולכן אעודד אותו ואשמח בהצלחתו!

ברגע שהמשימה מוגדרת והכל ברור, יאללה תתחילו לירות!

תוך כדי הירי ניתן להוסיף אתגרים שיוסיפו עניין לפעילות ויחזקו את העבודה הקבוצתית, לדוגמה:

  • נרחיק את קו היורים אחורה, בכך נקשה על הפגיעה במטרה.
  • 3 סיבובים במקום ורק לאחר מכן לבצע ירי.
  • המשתתף שיורה עוצם את עיניו/ שם כיסוי על העיניים ובזמן הזה חבר מהקבוצה מנחה אותו לאן לירות.

כאשר מעלים את האתגר, בשביל לשמור על המוטיבציה ניתן להגדיל את כמות הנקודות שפגיעה מעניקה, לדוגמה: מי שפוגע במטרה בעיניים עצומות מכפיל את כמות הנקודות הכתובות על המטרה – פגעתי ב – 5 אקבל 10 נקודות, פגעתי ב- 7 אקבל 14 נקודות וכו'.

כך עד לסיום הפעילות, נוסיף אתגרים בהתאם לרמת הקבוצה ולמוטיבציה הקבוציתית שלהם.

בסיום הפעילות נאסוף את כמות הנקודות שעשו כל המשתתפים והקבוצות ונבדוק האם הקבוצה אכן הגיע ליעד!

כמובן שנדבר על כך שהיעד החשוב ביותר הוא ליהנות מהדרך ואם הם נהנו זה הרבה יותר חשוב מכמה נקודות הם השיגו במשימה.

ציוד לפעילות

  1. מטרות – רצוי לפחות 4-5 מטרות לכיתה.
  2. קשתות (כמספר המטרות)
  3. חצים – (כנ"ל)
  4. חבל
  5. בנדנות/כיסויי עיניים (רצוי, לא חובה)

ערכי הפעילות

שיתוף פעולה ועבודת צוות – הילדים מתבקשים לעמוד במשימה קבוצתית, הצלחה של החברים לקבוצה היא ההצלחה של כל אחד ואחת, הם שמחים אחד בשביל השני ומעודדים אחד את השני. כמו כן ירי בעיניים עצומות כשחבר מכוון אותי מוסיף מאוד לאווירה הקבוצתית ולתחושת ההדדיות בקבוצה.

כמו כן נושא שחשוב לדבר עליו ברמת הערכים היא חשיבות הדרך אל עבר המטרה ולא רק המטרה!

סיכום:

את הפעילות נסיים בסיכום ובשאילת שאלות מכוונות שיעוררו את הילדים למחשבה:

  • מי נהנה בפעילות?
  • מי הרגיש שהוא פירגן ושמח בהצלחת חבריו? למה כן? למה לא?
  • למרות שהגענו למטרה, אם לא היינו מגיעים היינו נהנים? לא היינו נהנים?  מה היה משתנה? 
  • מה יותר חשוב המטרה או הדרך אליה? למה?

וכמובן עוד המון שאלות שעולות בהתאם להתנהגות והכימיה בכיתה. נסיים את השיעור בנימה אישית ותודה רבה על שיתוף הפעולה.

משימת הדלקת האש

קצת על הפעילות

פעילות הדלקת האש מחולקת לשני חלקים, כאשר בחלק הראשון המשתתפים יעבדו בקבוצות קטנות של בין 3-6 ילדים בקבוצה, ובחלק השני כל הקבוצות יתאגדו חזרה לקבוצה אחת גדולה ויעבדו ביחד כמקשה אחת.   

חלק א'

ראשית בתחילת הפעילות, לפני שנחלק את המשתתפים לקבוצות קטנות נושיב את כולם במעגל, נציג להם את אביזרי הפעילות ונדגים להם כיצד באמצעותם ניתן להבעיר אש.

קצת על אביזרי המשימה ואופן ביצוע המשימה:

לשם ביצוע המשימה והדלקת האש עומדים לרשותינו 4 חלקים:

  1. חבל קצר – באורך מטר אחד פחות או יותר.
  2. מקל שדומה בצורתו לעיפרון – מחודד מלמעלה וקהה מלמטה – נקרא לו "העיפרון".
  3. קרש עץ עם חור חיבור ל"עיפרון"
  4. קרש עץ קטן יותר שישמש אותנו בתור ידית החזקה – נקרא לו "הידית". גם על ה"ידית" יש חור חיבור לעיפרון, רק מעט קטן יותר משל הקרש עץ.

לאחר שארבעת החלקים עומדים לרשותינו נוכל להתחיל בביצוע המשימה. המשימה מחולקת למספר שלבים: 

  1. נתחיל את המשימה בלקחת את החבל ולעשות קשירה פשוטה סביב ה"עיפרון".
  2. לאחר הקשירה נלפף את החבל 5-6 ליפופים סביב העיפרון מכל צד. הליפופים זה חלק חשוב וקריטי, באמצעות הליפופים ה"עיפרון" מסתובב ומתחכך על הקרש. ככל שהליפופים יהיו יותר חזקים ומסודרים על העיפרון, החיכוך שלו עם הקרש יהיה טוב יותר. תכף תבינו… 
  3. כאשר יש לנו "עיפרון" עם חבל קשור ומלופף סביבו, נניח את הקרש שלנו על הרצפה, את ה"עיפרון" על חור החיבור שבקרש, ואת ה"ידית" על העיפרון מלמעלה בחור החיבור שלה.
  4. לאחר שביצענו את 3 השלבים הראשונים אנחנו מוכנים לבצע את המשימה. נבחר 2 מתנדבים להדגמת המשימה, מתנדב אחד תפקידו להחזיק את הקרש שעל הרצפה ולקבע אותו כדי שלא יזוז, מתנדב שני תפקידו להחזיק את הידית בחוזקה, גם כדי שה"עיפרון" לא יזוז או יפול וגם כדי להגדיל את החיכוך בין ה"עיפרון" לקרש. ככל שהחיכוך יהיה גדול וחזק יותר כך המשימה תעבוד בצורה טובה יותר (בגילאים הקטנים מומלץ לבחור 2 מתנדבים שיחזיקו את ה"ידית", זאת על מנת שיפעילו עליה כמה שיותר כוח).
  5. בחלק האחרון לאחר שכל מתנדב בהדגמה מבצע את תפקידו, נחזיק אנחנו את שתי החבלים המלופפים שלנו על ה"עיפרון" ונתחיל לאט לאט למשוך אותם קדימה ואחורה, כך שה"עיפרון" יתחיל להסתובב מצד לצד. כאשר נראה שהמתנדבים מחזיקים את הקרשים חזק ומפעילים לחץ להגביר את החיכוך, נגביר את קצב המשיכה שלנו יותר ויותר.

בעקבות החיכוך בין הקרש ל"עיפרון" והתנועה הסיבובית של ה"עיפרון" חלקי העץ יתחממו יותר ויותר עד שנראה עשן עולה בנקודת החיכוך. כך נדע שהצלחנו במשימה!

לאחר שהסברנו לילדים על החלקים והדגמנו להם כיצד מבצעים את המשימה נחלק אותם לקבוצות קטנות ונאפשר להם להתנסות במשימה לבדם. 

חשוב לציין שזוהי משימה לא פשוטה עבור ילדים, חשוב מאוד לעבור בין הקבוצות תוך כדי המשימה, לכוון אותם וכמובן לחזק בעידוד ובמילים טובות  

חשוב לציין שתפקיד משימת החבלים יכול להתבצע על ידי משתתף אחד או על ידי 2 משתתפים שכל אחד מחזיק חבל אחד והם מושכים אותם קדימה ואחורה לסירוגין.

(מעט מקשה על ביצוע המשימה, אך זו דרך מדהימה להתחלק ולעבוד על שיתוף הפעולה בין המשתתפים).

חלק ב'

בחלק השני של הפעילות הקבוצה תידרש לבצע את אותה המשימה רק הפעם כקבוצה אחת גדולה עם חלקים גדולים.

כל חלק קטן ששירת אותנו בחלק הראשון יוחלף בחלק גדול: 

  1. חבל ארוך – 10 מטרים פחות או יותר.
  2. "עיפרון" גדול.
  3. קרש עץ גדול.
  4. "ידית" גדולה.

במשימה זו נסדר את החלקים בדיוק כמו במשימה הראשונה, נלפף את החבל הארוך סביב העיפרון הגדול, נניח את העיפרון על הקרש הגדול ואת הידית על העיפרון מלמעלה. 

להבדיל מהחלק הראשון של הפעילות בחלק זה חלוקת התפקידים תהיה שונה:

  1. נחלק את המשתתפים ל 2 קבוצות (בנים – בנות או כל דרך שרק תרצו), כאשר כל קבוצה מחזיקה את החבל מצד אחר. 
  2. נבחר 2 מתנדבים שתפקידם יהיה להחזיק את הקרש עץ שעל הרצפה עם הרגליים כמה יותר חזק כדי שלא יזוז.
  3. נבחר 1-2 מתנדבים שתפקידם לייצב את כל הדבר הזה ולהחזיק את הידית מלמעלה. החזקת הידית זו משימה לא פשוטה שמתאימה למשתתפים בכיתות ה' ומעלה בלבד. בגילאים הנמוכים ואף בקבוצות גדולות שלא נמצא משתתף מספיק חזק שיוכל לבצע את המשימה ולהחזיק את הידית, נחזיק את הידית בעצמנו (לרוב זה הפתרון המועדף והטוב ביותר).

לאחר שכל המשתתפים מוכנים למשימה, נגדיר שכאשר אנחנו צועקים את המספר "1" צד אחד מושך את החבל, וכאשר אנחנו צועקים את המספר "2" הצד השני מושך את החבל. לאחר שכולם הבינו, נתחיל לצעוק לסירוגין " 1,2,1,2,1,2…" . בעקבות משיכות החבל של המשתתפים, ה"עיפרון" הגדול יסתובב על קרש העץ, יווצר חיכוך ותנועה בין חלקי העץ ויתחיל לעלות עשן בחיבור שבין העיפרון לקרש העץ.

ערכי הפעילות

אמנם פעילות הדלקת האש היא פעילות טבע ומדע מדליקה בטירוף בה הילדים לומדים ומתנסים ביכולת חדשה ומעניינת, אך מלבד התנסות חדשה, בפעילות הילדים זוכים לעבוד על הדינמיקה ביניהם, על שיתוף הפעולה ועל עבודת הצוות שלהם. בפעילות הדלקת האש המשימה לא תצליח אלא אם כן כל משתתף יבצע את תפקידו בסנכרון עם שאר המשתתפים, בין במשימה בקבוצות הקטנות ובין במשימה כקבוצה אחת.

במשימה הילדים לומדים כיצד להתחלק בתפקידים, כיצד לוותר לחבר שלי כאשר הוא רוצה לבצע את אותו התפקיד שאני רוצה לבצע וכמובן כיצד לחלוק ולאפשר לשאר החברים שלי לבצע תפקיד ולקחת חלק במשימה. 

משחק הר התנינים

"נהר התנינים" היא פעילות גיבוש מהנה בטירוף בה הילדים יצטרכו באמצעות עבודת צוות ושיתוף פעולה לעבור את "נהר התנינים" – מסלול שיוגדר להם מראש מבלי לגעת ברצפה כלל. את זאת יבצעו באמצעות "רפסודות" שיקבלו בתחילת המשימה.

ציוד לפעילות

רפסודות" – משטחים מעץ מגומי או מכל חומר אחר באמצעותם הילדים יוכלו להתקדם במשימה. לקבוצה של 30 תלמידים יש להביא 20-25 פלטות. 

רצוי שהמשטחים יהיו בצבעים שונים.

להעלאת האתגר במשימה:

  • בנדנות
  • חבל 
  • כדורים/צינורות/ אביזרים קטנים כלשהם. 

הפעילות הבסיסית

בצורה הבסיסית של הפעילות הקבוצה תעבוד כמקשה אחת שמטרתה להגיע מנקודה X לנקודה Y בזמן המהיר ביותר או בזמן שהוגדר להם. לשם המתח והאתגר ניתן להפוך את המשימה לתחרות בין המדריך לקבוצה. במידה והקבוצה תעמוד בזמן היא תנצח את המדריך, במידה והיא לא תעמוד בזמן המדריך מנצח והקבוצה מפסידה.

בתחילת המשימה נעמיד את הקבוצה בתור בנקודת ההתחלה ונחלק להם את ה"רפסודות". ננחה את הילדים לעמוד על הרפסודות ונוודא שכולם יכולים לעמוד על כמות הרפסודות הקיימת (בין אם יש פחות רפסודות מילדים, ניתן לעמוד כמה ילדים על רפסודה אחת). ברגע שכל חברי הקבוצה עומדים על רפסודה נצא לדרך ונשלח את הקבוצה למשימה!

2 כללים קטנים שרצוי להוסיף למשימה:

  1. במידה ואחד המשתתפים נוגע ברצפה כל הקבוצה מקבלת משימה שרק אחרי שיבצעו אותה יוכלו לחזור למשימה – דבר שייצור סולידריות ויפחית דחיפות במשימה. בנוסף המשימות מוסיפות לאווירה 
  2. בנהר התנינים יש תנינים, רפסודה שאף אחד לא עומד עליה התנין לוקח אותה ושומר אותה אצלו, לכן עליהם לשמור טוב טוב על הרפסודות שברשותם. במידה ותילקח להם רפסודה והם ירצו אותה בחזרה הם יצטרכו לבצע משימה.

לעיתים ניתקל בילדים שפחות מוצאים את עצמם במשימה כזו מכל מיני סיבות. במקרה כזה ניתן לתת להם תפקיד מיוחד להיות התנין שלוקח את הרפסודות. לרוב זה מעניק להם משמעות ומעצים אותם.

חלוקת הפעילות על פי גילאים

כיתות א'-ב': בכיתות אלו נשמור על הצורה הבסיסית ביותר של המשחק עם מינימום משימות והתקלות. חשוב מאוד להדגים להם בתחילת הפעילות כיצד ניתן להתקדם במרחב עם הרפסודות, נבחר כמה מתנדבים ונראה לקבוצה באמצעותם כיצד 3 ילדים יכולים להתקדם במרחב עם 2 משטחים שהם מקבלים.

כיתות ג'-ד':  בכיתות אלו אפשר כבר להעלות את רמת האתגר משמעותית. כיצד נעשה זאת? באמצעות משימות ואתגרים בדרך:

  • נקשור לאחד המשתתפים את העיניים עם בנדנה. בכך המשתתפים הקרובים אליו יאלצו לעזור לו להתקדם במרחב מבלי ליפול מהרפסודה.
  • נקשור באמצעות בנדנה שני משתתפים ביד – דבר ביאלץ אותם להתקדם במרחב יחד.
  • נעלה רמה ונקשור שני משתתפים ברגל דבר המקשה עוד יותר את ההתקדמות במרחב.
  • במידה והבאנו משטחים בצבעים שונים נגדיר למשתתפים להתקדם רק עם צבע מסוים.

כיתות ה'-ו' ומעלה: כמובן שגם בכיתות הגדולות ניתן להשתמש בכל המשימות והאתגרים שצוינו קודם אך ניתן לקחת את המשימה לעוד כל מיני וריאציות שונות:

נסמן מעגל גדול באמצעות חבל. המעגל הוא האי בו מותר למשתתפים לדרוך בכל שלב במשימה. מחוץ למעגל זה האוקיינוס שורץ הכרישים עליו אסור להם לדרוך. בוריאציה הזו של הפעילות מטרת הקבוצה היא למצוא אובייקטים המוחבאים במרחב ולהביא אותם אל תוך המעגל מבלי לגעת ברצפה. במשימה זו, לפני תחילת הפעילות נחביא במרחב הפעילות 5-6 חפצים אותם יצטרכו המשתתפים למצוא במשימה. מכיוון שישנן מספר נקודות אליהן יצטרכו המשתתפים להגיע במשימה, הקבוצה רשאית להתחלק לקבוצות קטנות ולשלוח כמה זרועות בו זמנית על מנת לבצע את המשימה בזמן המהיר ביותר! כמובן שגם תוך כדי הוריאציה הזו נוסיף את האתגרים שנאמרו קודם: קשירת עיניים, רגליים וכדומה… 

וריאציה נוספת, נגדיר מספר בודד של משתתפים שאסור להם לדרוך על הרצפה, אך לשאר המשתתפים מותר. בוריאציה הזו המשתתפים שדורכים על הרצפה, מטרתם להעביר את הרפסודת קדימה כמה שיותר מהר ובכך לבנות שביל הליכה לאלו שלא יכולים לדרוך על הרצפה. מכיוון שכאן קצב ההתקדמות יהיה מהיר בצורה משמעותית ניתן להעלות את האתגר במשימה, לדוגמה: לקשור את העיניים של מי שדורך על הרפסודות מבלי שיהיה ניתן לגעת בו, בכך יאלצו המשתתפים לכוון אותו באמצעות מילים בלבד.

ניתן לבצע את הוריאציה הזו גם בקבוצות הקטנות יותר בכך שנגדיר להם שמטרתם להגיע מנקודה X לנקודה Y  או שנחלק אותם ל 2 קבוצות שמטרת קבוצות להיפגש באמצע אך במקום שכל הקבוצה תעמוד על הרפסודות רק כמה משתתפים יעמדו עליהם וכל השאר יקדמו להם את הרפסודות במהירות.  

כפי שניתן לראות ניתן להעביר את הפעילות הזו במגוון וריאציות ובמגוון דרכים ואף ניתן לפרוס אותה על כמה מפגשים בהתאם לגיל וליכולת הקבוצה. 

ערכי הפעילות

  • שיתוף פעולה ועבודת צוות – לשם הצלחת המשימה המשתתפים יהיו חייבים לעבוד יחד. ללא שיתוף הפעולה, הילדים לא יצליחו במשימה ויחוו תחושת תסכול, המשימה מחייבת אותם להירתם יחד לעבר התוצאה הרצויה. 
  • אמון – בכל מיני משימות ואתגרים המשתתפים יצטרכו לסמוך ולבטוח אחד בשני. לולא האמונה לא יוכלו להתקדם ולצלוח את המשימה. 

משחקי צינורות

הצינורות הם כלי מהמם באמצעותם ניתן להעביר מגוון רחב של פעילויות ODT מגבשות ומהנות לכל הגילאים. בשביל להעביר פעילות צינורות טובה בסך הכל צריך להצטייד בכמות מספיקה של צינורות המיועדים לפעילות, בסביבות 40-50 צינורות שיכולים להתחבר לצינור אחר/לעצמם, כל השאר זה בונוס!

ציוד לפעילות 

  • צינורות – רצוי במגוון צבעים שונים.
  • גולות.
  • בנדנות.

כפי שכבר נאמר, ניתן לבצע מגוון פעילויות סופר מהנות באמצעות הצינורות והציוד הנלווה. 

בסיכום הזה תקבלו מספר וריאציות מעניינות שניתן לבצע עם הצינורות. כמובן שכל אחד יכול לקחת את הפעילות למקום שלו, להמציא רעיונות חדשים ולהעביר פעילויות אחרות על בסיס הציוד.

הפעילות הבסיסית 

ילדים נהנים מעצם ההתעסקות בצינורות. נחלק את המשתתפים לקבוצות של 3-5 ילדים ונחלק את הצינורות בין הקבוצות. בפעילות הזו נגדיר לילדים מטרה מאוד כללית – מטרת המשימה היא ליצור באמצעות הצינורות מבנה, צורה או כל דבר יצירתי שעולה להם בראש. רצוי לפני תחילת המשימה להכיר להם את הצינורות ולהראות להם מספר דברים שניתן להרכיב באמצעות הצינורות, לדוגמה: ניתן לחבר את הצינורות וליצור מסלול בו נעביר גולות, ניתן ליצור צורות שונות באמצעות הצינורות, ניתן לחבר צינורות ולדבר אחד עם השני דרכם ועוד מגוון רחב של רעיונות שהילדים יצרו תוך כדי המשימה. במשימה הזו לא נגדיר יותר מדי חוקים ופשוט נשלח את הילדים לבטא את היצירתיות שלהם במלוא העוצמה. לדעתי, ברוב המקרים הדבר הזה לבד יכול להחזיק פעילות מהנה בטירוף של 45 דק', אך במידה ונרצה להוסיף משימה ולאתגר את הילדים נבקש מהם לאחד כוחות ולהרכיב משהו משותף של כל הקבוצות ביחד!

מסלול הגולות

משימה מאתגרת ומהנה בטירוף! במשימה הזו לא נחלק את הילדים לקבוצות אלא נגדיר להם לעבוד כקבוצה אחד (ככל הנראה תוך כדי המשימה הם יתחלקו לקבוצות אך המטרה היא משותפת). 

במשימת מסלול הגולות מטרת הקבוצה תהיה לבנות את המסלול הארוך ביותר והמרשים ביותר שניתן לבנות באמצעות הצינורות. לאחר שהקבוצה תבנה את המסלול נחלק לכל משתתף כמה גולות אותם יכניסו לתוך המסלול. מטרת הקבוצה להעביר את כל הגולות שקיבלו במסלול הגולות בזמן הקצר ביותר.

  • במידה ונרצה לאתגר את הילדים ניתן להתחיל את המשימה בחלוקה לקבוצות כאשר כל קבוצה מתבקשת לבנות מסלול גולות מיוחד משל עצמה. לאחר שכל קבוצה תבנה את המסלול שלה נבקש מהמשתתפים לחבר את כל המסלולים לכדי מסלול אחד משותף המרכיב את המסלולים של כל הקבוצות.
  • אתגר נוסף שניתן להוסיף, לאחר שהקבוצות יתחילו את המשימה נבקש מהם לשנות את המסלול – במקום שצבעי הצינורות יהיו מעורבבים, נבקש מהם לסדר את המסלול בצורה כזו שהוא מחולק לפי צבעים.

בריכת הצינורות

ראשית נסדר את אזור הפעילות, נתחם אזור של מעגל באמצעות החבל ובתוכו נפזר ערמה של צינורות צבעוניים. נבחר כמה מתנדבים, תלוי בכמות הילדים בקבוצה – בכיתה של 30 תלמידים הייתי בוחר 4 ילדים.

מטרת המתנדבים היא לחבר את כל הצינורות בצבע שהמנחה קובע, לדוגמה במידה והמנחה קבע צבע צהוב המתנדבים צריכים לחבר את כל הצינורות הצהובים לכדי צינור צהוב אחד וארוך.

נשמע קל… מה הקאץ'?  כל זה קורה כאשר המתנדבים בעיניים עצומות! לפני תחילת המשימה נקשור על עיניי המתנדבים בנדנות כך שהם לא יוכלו לראות את הצינורות כלל.

אם כך הקבוצה מחולקת ל-2: כמה מתנדבים מכוסי עיניים שעושים את המשימה וצריכים לחבר את הצינורות על פי הצבע, ושאר הילדים שצריכים להיות העיניים שלהם ולהנחות אותם איך לעשות זאת.

מטרת המשימה? להרכיב צינור ארוך על פי הצבע שהוגדר בזמן הקצר ביותר!

על מנת לדרבן את המשתתפים ניתן להגדיר שהמשימה הינה תחרות בינם לבין הקבוצות האחרות.

כמה נקודות

  • על המשתתפים לשמור על אמון. למתנדבים עם הבנדנה על העיניים אסור להציץ ואם זה לא יושב להם טוב והם מצליחים לראות הם מחוייבים להגיד! 
  • לשאר המשתתפים אסור לגעת בצינורות, בחבל ובמתנדבים. הדרך היחידה שלהם להצליח במשימה ולהנחות את המתנדבים היא באמצעות דיבור.

כפי שניתן לראות, כאשר יש בידינו צינורות נוכל להעביר באמצעותן המון פעילויות ומשימות שונות ומגוונות. ניתן להשתמש ברעיונות מהסיכום ואף להמציא רעיונות משלכם, באמת שיש שפע.

כמו כן, במידה ונרצה לעשות כמה פעילויות עם אותו הציוד מומלץ לעשות זאת ברווחים ולא פעילות אחר פעילות עם אותו הציוד, לרוב ילדים מרגישים את זה כחזרתיות גם אם הפעילות שונה לגמרי.

חלוקת הפעילות על פי גילאים

כיתות א'-ב': בכיתות אלו מומלץ לעשות את הפעילות הבסיסית שיש בה מינימום כללים וחוקים ומאפשרת כמה שיותר יצירתיות וחופש. בגיל הזה הייתי ממליץ פשוט לחלק את הילדים לקבוצות, לחלק להם את הצינורות ולאפשר להם לעוף עם הדמיון שלהם ולבנות צורות שונות ומגוונות. ילדים קטנים יכולים להתעסק עם הצינורות שעות על גבי שעות, כך שלדעתי אין צורך להוסיף עוד לפעילות. 

כיתות ג'-ד': בכיתות אלו נעלה את רמת האתגר ונגדיר לקבוצה חוקים וכללים בהם יצטרכו לעמוד. לדעתי, בגילאים אלו מסלול הגולות זו משימה מעולה שמצד אחד היא מהנה מאוד ומאתגרת אותם ברמה טובה ומצד שני היא אחלה פלטפורמה לעבודת צוות משמעותית, כל הקבוצה לוקחת חלק מאותה המשימה, כל משתתף משמעותי ותלוי בשאר חבריו לקבוצה. 

כמובן שגם בריכת הצינורות רלוונטית בגילאים אלו ואף ניתן להביא.

כיתות ה'-ו' ומעלה : בכיתות הגדולות אפשר לעוף באוויר עם מגוון רעיונות ואתגרים! אפשר לערבב בין משימות ואתגרים ולקחת את זה למקומות סופר מיוחדים, לדוגמה:

  • ניתן להנחות אותם לבנות מסלול גולות כאשר חלק מהקבוצה בעיניים מכוסות והחלק שהעיניים שלהם לא מכוסות מנחים את חבריהם כיצד לבצע את המשימה.
  • ניתן להנחות את הילדים לבנות כמה מסלולי גולות על פי צבעים כאשר אלו שעם עיניים מכוסות, תפקידם להפריד בין הצבעים על פי הנחיית שאר החברים, ואלו שבלי עיניים מכוסות לוקחים את הצינורות ומרכיבים מהם מסלול גולות.

ערכי הפעילות

  • שיתוף פעולה ועבודת צוות – לשם הצלחת המשימה המשתתפים יהיו חייבים לעבוד יחד. ללא שיתוף הפעולה, הילדים לא יצליחו במשימה ויחוו תחושת תסכול, המשימה מחייבת אותם להירתם יחד לעבר התוצאה הרצויה. 
  • יצירתיות – הילדים מתבקשים במשימה להרכיב צורות שונות בעזרת הצינורות. לשם הצלחה במשימה ובניית יצירות מיוחדות הם משתמשים בהמון יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסא.

הפוסט משחקי גיבוש כיתה ג הופיע לראשונה ב-סדנאות ODT לילדים - טבע בפעולה.

]]>
https://odt-activities.co.il/third-grade-formation-games/feed/ 0