רעיונות לפעילות ODT – התמודדות עם ניצחון והפסד

פעילויות ה-ODT שלנו לילדים הן פעילויות בעלות מטרות עיקריות – הקניית ערכים וכיף. בפעילויות נעשה משחקים מהנים שיעוררו את הילדים למחשבה או להתמודדות שממנה הם יוכלו ללמוד, להשתפר ולהתפתח. בשביל שהפעילות תממש את המטרות שלה (הקניית ערכים וכיף) אנו צריכים לעשות את ההכנות המתאימות כדי שהמפגש יתקיים על הצד הטוב ביותר.
תוכן עניינים

ההכנות לקראת המפגש

  1. להבין מה נושא הפעילות ואילו ערכים והתמודדויות אנחנו רוצים לעורר אצל הילדים.
  2. על פי אותם ערכים שקבענו אנחנו בונים את המשחקים והפעילויות שיובילו למטרה שלנו.
  3. אחרי שהחלטנו על התוכן הערכי והתוכן הענייני (המשחקים והפעילויות) אנו מכינים את כל הציוד הרלוונטי עבורנו לפעילות.

ערכים מובילים למפגש – התמודדות אישית עם ניצחון והפסד, התמודדות עם תחושת שונות (ואף בדידות) בתוך קבוצה.

המשחקים במפגש

טורניר "אבן, נייר ומספריים"

תפעול המשחק  

מחלקים את הילדים לזוגות -בקבוצות מגובשות ניתן לתת לילדים להתחלק לזוגות לבד. בקבוצות לא מגובשות יש לחלק אותם בעצמנו.

כאשר הילדים מחולקים בזוגות אנו מתחילים טורניר "אבן, נייר ומספריים" כל אחד עם בן או בת הזוג שלו, כאשר כל הקבוצה צועקת במקביל " אבן , נייר ומספריים המנצח בין השניים 1, 2, 3", הטורניר הוא עד אחד (ניצחון אחד).

המפסיד מכל זוג נעמד מאחורי המנצח והופך להיות המעודד האישי שלו לאורך המשך המשחק -בשביל להוסיף לאווירה ניתן לתת להם דקה של הליכה באזור המשחק שבה המפסיד מעודד בכל הכוח את המנצח.

לאחר מכן נחלק את הילדים שוב, מנצח נגד מנצח כאשר המפסידים שהפכו להיות מעודדים עומדים מאחורי המנצחים וממשיכים לעודד אותם.

וכך שוב, המפסיד והמעודד שלו הופכים להיות המעודדים החדשים של המנצח. כך ממשיכים עד לגמר – מצב שבו יש 2 מנצחים שמאחורי אחד עומדת חצי קבוצה ומאחורי השני עומדת חצי קבוצה.

לאחר הגמר יהיה מנצח אחד שכל הקבוצה תעמוד מאחוריו ותעודד אותו – ניתן לעשות מעגל גדול ש"המנצח הגדול" עומד במרכזו וכולם מעודדים אותו בכל הכוח.

לאחר המשחק עושים סיכום פעילות ושואלים את המנצח שאלות כמו: 

  • איך זה מרגיש לנצח?
  • האם אי פעם הוא ניצח את כולם?
  • איך זה מרגיש שכל הקבוצה מעודדת דווקא אותו?

ניתן גם לשאול את שאר הקבוצה שאלות כמו:

  • איך זה מרגיש להפסיד?
  • האם הצלחתם באמת לעודד את המנצח מכל הלב?
  • אם כן למה? אם לא למה?

ציוד לפעילות 

אין

ערכי הפעילות 

מטרת הפעילות היא להביא את חברי הקבוצה לתחושת ניצחון והפסד, להצליח להתעלות על הפסד ולעודד מישהו אחר על אף שהרגע הפסדתי לו.

תחרותיות היא חלק ניכר בהתמודדות של ילדים בחיי היום יום, ההבנה החשובה שזה בסדר גם לנצח וזה בסדר להפסיד זו הבנה חשובה ביותר – צריך ללמוד גם איך להפסיד.

"הפסיכולוג"

תפעול המשחק 

אנו בוחרים מתנדב, ילד אחד מהקבוצה שהוא נבחר להיות "הפסיכולוג" ואומרים לו לצאת מהחדר/אזור הפעילות כך שהוא לי ישמע את המתרחש בקבוצה.

בזמן שהמתנדב שלנו בחוץ, הקבוצה בוחרת חוקיות מסוימת שכל חברי הקבוצה יפעלו על פיה מבלי שהמתנדב יודע בכלל מה החוקיות, לדוגמה: לפני שאנחנו מדברים אנחנו משלבים ידיים / לפני שאנחנו מדברים אנחנו אומרים "אממממ…" וכו'.

החוקיות יכולה להתבטא בתנועות, מילים , אותיות וצלילים.

לאחר שהקבוצה בחרה חוקיות אנו מחזירים את המתנדב שלנו, את "הפסיכולוג" לחדר ובאמצעות שאילת שאלות הוא צריך להבין ולגלות באיזו חוקיות הכיתה משתמשת.

המתנדב עומד במרכז ושואל כל פעם מישהו אחד בלבד שאלה שעליה הוא יענה על פי החוקיות.

במידה והמתנדב מתקשה בלמצוא את החוקיות ניתן לעזור לו ברמזים על איזה סוג חוקיות בחרנו: חוקיות בתנועה, במילים, בצלילים באותיות וכו'.  

לאחר שהמתנדב עולה על החוקיות בוחרים "פסיכולוג" חדש וממציאים חוקיות חדשה.

בסוף המשחק עושים סיכום פעילות ושואלים את המתנדבים שאלות כמו

  • איך הרגשת במשחק?
  • איך הייתה התחושה שכולם ידעו משהו שרק את/ה לא ידעת?

בסיכום אפשר לדבר עם הילדים על כך שבפעילות התחושה הזו הייתה רק במשחק, אך במציאות כשילד או ילדה מנודים מהקבוצה ומרגישים לא שייכים זו יכולה להיות תחושה נוראית מאוד .

ציוד לפעילות 

אין

ערכי הפעילות

המטרה המרכזית של המשחק היא לתת לילדים להתמודד עם תחושת שוני ואף בדידות בתוך הקבוצה ולפתוח להם את העיניים לתחושות ורגשות שילדים עלולים לעשות במצב בו הם חווים נידוי וחרם בחיים האמיתיים מחוץ למשחק.

סיכום – את הפעילות נסיים בסיכום ובשאילת שאלות מכוונות שיעוררו את הילדים למחשבה:

  • מי נהנה בפעילות?
  • מי רוצה להגיד מה אפשר ללמוד מהפעילות שעשינו?
  • נחזור לשאלות שדנו בהן בפעילויות עצמן.

וכמובן עוד המון שאלות שעולות בהתאם להתנהגות והכימיה בכיתה.

נסיים את השיעור בנימה אישית ותודה רבה על שיתוף הפעולה.

רעיונות לפעילות ODT
רעיונות לפעילות ODT – עבודת צוות, שיתוף פעולה, עזרה הדדית

פעילויות ה-ODT שלנו לילדים הן פעילויות בעלות מטרות עיקריות – הקניית ערכים וכיף. בפעילויות נעשה משחקים מהנים שיעוררו את הילדים למחשבה או להתמודדות שממנה הם יוכלו ללמוד, להשתפר ולהתפתח.
בשביל שהפעילות תממש את המטרות שלה (הקניית ערכים וכיף) אנו צריכים לעשות את ההכנות המתאימות כדי שהמפגש יתקיים על הצד הטוב ביותר.

קרא עוד »
רעיונות לפעילות ODT
רעיונות למשחקי ODT – חברות, עבודת צוות, הכנות ויושרה

פעילויות ה ODT שלנו לילדים הן פעילויות בעלות 2 מטרות עיקריות – הקניית ערכים וכיף. בפעילויות נעשה משחקים מהנים שיעוררו את הילדים למחשבה או להתמודדות שממנה הם יוכלו ללמוד, להשתפר ולהתפתח. בשביל שהפעילות תממש את המטרות שלה (הקניית ערכים וכיף) אנו צריכים לעשות את ההכנות המתאימות כדי שהמפגש יתקיים על הצד הטוב ביותר.

קרא עוד »
סדנאות חנוכה לילדים
סדנאות יצירה לחנוכה

אנו בטבע בפעולה רואים בכל חג הזדמנות נהדרת ללמד ולחקור את המדע שמאחורי סמלי החג, וחג החנוכה עשיר מאין כמוהו בסמלים שמאחוריהם יש הרבה אפשרויות חקר מדעיות.
הלמידה הכי משמעותית היא לחוות את החג דרך המדע, דרך יצירה, דרך החושים. כך לומדים גם על החג וסמליו, וגם מדע, וחוקי טבע.

קרא עוד »
פעילות ODT לנוער
רעיונות לפעילות ODT – התמודדות עם אתגרים

פעילויות ה-ODT שלנו לילדים הן פעילויות בעלות שתי מטרות עיקריות – הקניית ערכים וכיף. בפעילויות נעשה משחקים מהנים שיעוררו את הילדים למחשבה או להתמודדות שממנה הם יוכלו ללמוד, להשתפר ולהתפתח. בשביל שהפעילות תממש את המטרות שלה אנו צריכים לעשות את ההכנות המתאימות כדי שהמפגש יתקיים על הצד הטוב ביותר. 

קרא עוד »
פעילות ODT לנוער
סדנאות ODT לתלמידים – חשיבות היציאה לטבע

רבות נכתב על חשיבות היציאה לטבע. במאמר "מודל "כוח הטבע" לעבודה חינוכית-טיפולית" שנכתב על ידי ד"ר אורי הראל, מוזכרים היתרונות הרבים שיש בחוויית הלימוד בסביבה טבעית בכלל ובקרב ילדים בפרט. הראל במאמרו כותב כי לימוד בסביבה טבעית תורם לנפש הילד בשלושה היבטים שונים.

קרא עוד »
פעילות ODT לנוער
פעילות ODT לתלמידים

בשנים האחרונות צמד המילים "פעילויות ODT" הפך לביטוי שגור בפיהם של מאות אנשי חינוך. במסגרת מדריך זה, ננסה להשיב על השאלה מה זה פעילות ODT וכיצד היא יכולה להועיל לתלמידים. פעילות ODT היא פעילות גיבוש ושיתוף פעולה המתאימה לקבוצות של תלמידים. הפעילות מתקיימת במרחב פתוח ומבוססת על משחקים ופעילויות המצריכות עבודה משותפת, תקשורת וחשיבה יצירתית.

קרא עוד »
סדנאות חנוכה לילדים

חנוכה הוא חג של אור, אש, ויצירה. הוא גם חג של מדע, שכן יסוד הנס של חנוכה הוא בשימוש בחומרים פשוטים כדי ליצור אור וחום. סדנאות חנוכה לילדים הן פעילות מהנה ומלמדת המחברת בין חג החנוכה לעולם המדע. הסדנאות מתמקדות בנושאים הקשורים לחג, כגון אור וצל, אש ותכונותיה, סביבונים וחנוכיות. הסדנאות מאפשרות לילדים ללמוד על חג החנוכה ועל עולם המדע בצורה חווייתית ומרתקת. כמו כן, מפתחות הסדנאות את החשיבה המדעית והיצירתית של המשתתפים בהן. חשוב לציין שאנחנו מתאימים את הפעילות בהתאם לקבוצה ובהתאם לצורך – בשילוב הנכון של למידה, מחקר ויצירה.

קרא עוד »
חוג שעשועי מדע
חוג שעשועי מדע

עולם המדע יכול להיות מרתק במיוחד, בעיקר כאשר הוא מוגש בגובה העיניים ובצורה מבדרת העונה על הסקרנות הטבעית של האדם. חוג שעשועי מדע לנוער הוא דרך מהנה וחווייתית ללמוד על פיזיקה, מכניקה, מדע וטכנולוגיה. בסדנה, המשתתפים יבנו שעשועי מדע פשוטים ומרהיבים, הממחישים כוחות פיזיים ומכניים שונים. במהלך הסדנה, המשתתפים ילמדו על כוחות כמו כוח הכבידה, מומנטום וקינמטיקה. הם ילמדו כיצד כוחות אלו פועלים, וכיצד ניתן להשתמש בהם כדי ליצור משחקים ומכשירים מרתקים.

קרא עוד »
סדנת נגרות חד פעמית
סדנת נגרות חד פעמית

אם אתם מחפשים פעילות קבוצתית מהנה ומגבשת, סדנת נגרות חד פעמית היא פתרון נהדר עבורכם. הסדנה מתאימה לקבוצות מכל הסוגים, החל מחברות וחברי משפחה ועד לעובדים ובני נוער. במסגרת הסדנה, המשתתפים ילמדו את עקרונות הנגרות הבסיסיים, כגון שימוש במכונות נגרות, עבודה עם עצים, וכיצד לבנות מבנים מוצקים ועמידים. המשתתפים יבנו מוצרי נגרות לפי בחירתם, כמו צעצועים, רהיטים או אביזרי נוי ויעבדו יחד על מנת להשלים את הפרויקט, מה שיתרום לעידוד שיתוף הפעולה ועבודת הצוות.

קרא עוד »
פעילות ODT לנוער
פעילות ODT לנוער

פעילויות ODT (Outdoor Development Training) הן פעילויות חווייתיות המתבצעות בשטח, במטרה לפתח מיומנויות חברתיות: עבודת צוות, מנהיגות, חשיבה יצירתית ופתרון בעיות. הפעילויות מבוססות על משחקים, תחרויות ופעילויות פיזיות, אשר מאתגרות את המשתתפים ומעודדות אותם לעבוד יחד על מנת להשיג מטרה משותפת. פעילות ODT היא דרך מהנה ויעילה לפתח מיומנויות חשובות, אשר יסייעו לילדים ולבני נוער בהתמודדות עם אתגרי החיים.

קרא עוד »
רעיונות לפעילות ODT
גיבוש כיתתי

מורים רבים פונים אליי בבקשה שאציע להם רעיונות לפעילות גיבוש כיתתית או שכבתית. לאחר שקיבלתי מספר בקשות החלטתי לרכז באופן מסודר מספר פעילויות מהנות, שיכולות להתאים למורים, מחנכים, רכזי קבוצות וכדו'.

קרא עוד »
רעיונות לפעילות ODT
סדנת גיבוש ODT

פעילויות ה-ODT יוצרות מרחב להטמעת ערכים כמו חברות, לכידות ועבודת צוות, בצורה חווייתית ומהנה. אנחנו בארגון טבע בפעולה מציעים מגוון הפעלות ODT ייחודיות ומהנות, המתאימות לכל הקבוצות ולכל הגילאים.

קרא עוד »
מה זה ODT

ODT, שיטת הלימוד שנכנסה לכל בית ספר ולכל מסגרת חינוכית, משמשת היום גם לקהלים אחרים במגזר העסקי ובאופן כללי שיטת הלימוד והגיבוש הזו הולכת וצוברת תאוצה בכל מקום שיש בו צוות או ילדים. לשיטה יתרונות רבים, ולכן כיום מקובל להשתמש בה גם עבור גיבוש לצוות העובדים בארגון. אך מה זה בדיוק ODT, ומהן השפעותיה החיובית שהפכו אותה להצלחה בכל בית ספר?

קרא עוד »
פעילות לצוות מורים ואנשי חינוך

מקצוע ההוראה הוא אחד המאתגרים ביותר. הוראה היא הרבה מעבר ללימוד מקצועות הליבה, ובידי המורים אחריות רבה. במהלך השנים שבהן התלמידים לומדים בבית הספר הם עוברים תהליך של התבגרות, ורוכשים ערכים ותכונות אופי שילוו אותם במהלך החיים.

קרא עוד »
מדריכי תל“ן

הדרכה טובה היא לא רק תכנית טובה, אלא חשוב גם מדריך טוב היודע ליצור חיבור עם הקבוצה ולהעביר את ההדרכה בצורה מוצלחת. ולכן אנו בוחרים את המדריכים שלנו בקפידה. אנו משתדלים לבחור אנשים המביאים ניסיון בתחום, כמו למשל בעלי ניסיון בהדרכה בתנועות נוער או במסגרת צבאית. אך יותר מניסיון, אנו מחפשים את הגישה הנכונה. זוהי לא עבודה מתאימה לכל אחד, אנו מחפשים את הניצוץ בעיניים ואת התשוקה לעבוד במקצוע.

קרא עוד »
סדנאות סוכות

חג הסוכות מתקרב, וזו הזדמנות לספר לילדים על מנהגי החג בעודם עוסקים בפעילויות יצירתיות של הכנת קישוטי הסוכה. לנו ב-’טבע בפעולה‘ מגוון פעילויות וסדנאות ברוח חג הסוכות. פעילויות המעניקות ערך מוסף, וכולן באווירה קלילה ומהנה. יחדיו נוכל להכין קישוטים בפעילות מגבשת ומרגשת, ועל הדרך נלמד על כוחות פיזיקליים ונראה כיצד הם פועלים.

קרא עוד »
סדנאות מדע לילדים

כבר בגיל צעיר אנו רוצים לעודד אצל הילדים חשיבה ביקורתית וחשיבה מחוץ לקופסא. ולמעשה, לילדים יש סקרנות טבעית והם חוקרים ולומדים את העולם בדרכם. באמצעות סדנאות מדע לילדים אנו יכולים לענות על יצר הסקרנות הטבעי של הילדים, ולסייע להם לפתח כישורים ולפתוח אופקים חדשים.

קרא עוד »
תל"ן – תוכנית לימודים נוספת – שעשועי מדע

הלימוד בתוכנית יתבצע בצורה של למידה סביב פרויקט. המשתתפים ילמדו פיזיקה, מכניקה , מדע וטכנולוגיה דרך יצירה, בנייה, עשייה וחוויה. כל שיעור נכיר כוח פיזיקלי ומכני חדש אותו נלמד דרך בניית שעשועי מדע פשוטים ומרהיבים. כל ילד יוצא מהשיעור עם תוצר מדעי שבנה בעצמו.

קרא עוד »
דילוג לתוכן