חלק מהפעילויות יותר מורכבות וחלקן פחות מורכבות, חלקן מצריכות ציוד עשיר ואת חלקן אפשר להעביר ללא ציוד כלל.
בסיכום הזה תקבלו כמה משחקוני ODT מאוד מיוחדים שנוכל להעביר לקבוצות כמעט וללא ציוד.
רוב המשחקונים לא בנויים ומתאימים למערך שיעור שלם, אלא כמשחקון פתיחה, משחקון סיום או כחלק מפעילות הכוללת כמה משחקונים.
ציוד למשחקונים שלנו:
- כדורי ספוג.
- גירים.
- דף ועט.
- בנדנות.
- חבל.
- קונוסים.
- כדורי יוגה.
משחקון 1 – הנסיך והנסיכה
ראשית, נעמיד את המשתתפים במעגל מסודר. רצוי לסמן מעגל גדול בגיר או באמצעות חבל על מנת לתחום את שטח הפעילות. לאחר שכל המשתתפים עומדים במעגל מסודר נבחר 2 משתתפים שהולכים להיות "הנסיך והנסיכה" שלנו בסבב הראשון של המשחק.
חשוב לציין, אין שום קשר בין מין המשתתף לתפקיד שלו במשחק, נסיך יכולה להיות בת ונסיכה יכול להיות בן.
הנסיך והנסיכה יעמדו במרכז המעגל כאשר הנסיך מגן בגופו על הנסיכה במהלך המשחק. מטרת הקבוצה לפגוע באמצעות כדור ספוג בנסיכה תוך פחות מדקה. אם הקבוצה תצליח לפגוע בנסיכה בתוך מסגרת הזמן הקבוצה תהיה המנצחת, אך אם הנסיך יגן על הנסיכה וימנע מהקבוצה לפגוע בנסיך אז הנסיך והנסיכה יהיו המנצחים באותו הסיבוב. לאחר כל סיבוב, לא משנה מי ניצח בסיבוב הקודם, נבחר נסיך ונסיכה חדשים לסיבוב הבא.
דגש חשוב – משחקון זה נשחק עם כדור ספוג בלבד. במידה ויש ברשותנו כדור קשיח ובכל זאת נרצה לשחק משחקון זה נגדיר למשתתפים שהם יכולים לפסול את הנסיכה על ידי גלגול הכדור על הרצפה בלבד!
משחקון 2 – כדור קרח, כדור לבה
בדומה למשחקון "הנסיך והנסיכה", גם במשחקון זה נעמיד את המשתתפים במעגל מסודר ונבחר 2-3 משתתפים שיעמדו במרכז המעגל. במשחקון זה, הקבוצה אשר עומדת במעגל תקבל 2 כדורי ספוג ב2 צבעים שונים (רצוי כחול ואדום), כאשר כדור אחד הוא כדור הקרח והכדור השני הוא כדור הלבה. מטרת הקבוצה במשחק הזה היא לפגוע עם הכדורים שברשותם כמה שיותר פעמים במשתתפים שבמרכז המעגל על ידי גלגול הכדור על הרצפה.
משתתף שהכדור פוגע בו מקבל משימה בהתאם לצבע הכדור שפגע בו. משתתף שפגע בו כדור הלבה יצטרך לקרר את עצמו ולכן יעבור למצב סקוואט על מנת להתקרר במים. להבדיל, משתתף אשר פגע בו כדור הקרח קופא במקום בצורה אחרת (ניתן להמציא צורה מצחיקה כלשהי). בשני המקרים, משתתף אשר פגע בו כדור יוכל להשתחרר ולחזור לזוז רק כאשר חבר אחר שאיתו במעגל נתן לו כיף, אחרת הוא נשאר קפוא.
למשחק זה אין איזו מטרה ברורה, הוא פשוט כיף ומביא את הילדים לעבוד יחד ולשתף פעולה.
לאחר 1-2 דקות נבחר מתנדבים אחרים שיהיו במרכז המעגל ונצא לסבב נוסף.
משחקון 3 – מסירות וחשיבה מהירה
גם במשחקון הבא נתחיל את הפעילות כאשר המשתתפים עומדים במעגל. כאשר כל הקבוצה עומדת במעגל מסודר, נביא להם כדור ספוג ונבקש מהם להתחיל להתמסר במעגל באופן אקראי.
מלבד ההתמסרות, החוק היחיד במשחק הזה הוא שכאשר מוסרים למשתתף את הכדור, ה"שכנים" שלו, כלומר 2 המשתתפים שלידו מימין ומשמאל צריכים לגעת ברצפה במהירות ולקום.
משתתפים שלא נוגעים ברצפה כשהמשתתפים שלידם מקבלים כדור או משתתפים שנוגעים ברצפה שלא לצורך נפסלים או מקבלים משימה.
משתתף שטעה מקבל משימה כלשהי שנקבעה מראש, לדוגמה: 10 שכיבות שמיכה, 10 קפיצות כוכב, 5 סמוך קום וכדומה.
דרך נוספת לשחק משחקון זה – במקום לשחק את המשחקון עם כדור ספוג נשחק אותו עם קוביית ספוג. כאשר משתתף טועה הוא מקבל משימה על פי התוצאה שיצאה בקוביה בזריקה בה עשה את הטעות, לדוגמה: אם המספר הבולט לעין הוא "4", המשתתף שטעה יעשה 4 שכיבות שמיכה וכדומה.
משחקון 4 – משחק מסירות לכיוונים שונים
כמו במשחקונים הקודמים נבקש מהקבוצה לעמוד במעגל מסודר. לאחר מכן נחלק לקבוצה 2 כדורים, כדור אחד הקבוצה תצטרך להעביר ממשתתף למשתתף במעגל עם כיוון השעון. את הכדור השני הקבוצה תצטרך להעביר בין כל משתתפי הקבוצה באופן אקראי כלומר להבדיל מהכדור הראשון אותו משתתף מעביר לשכן שלו, את הכדור השני אסור להעביר לשכנים.
מטרת הקבוצה להעביר את הכדור השני בין כל חברי הקבוצה בזמן המהיר ביותר.
לאחר שהקבוצה התנסתה במשימה פעם או פעמיים נעלה את רמת האתגר – ראשית לבקש מהקבוצה לבצע את אותה המשימה כאשר במקום כדור אחד שהקבוצה מעבירה עם כיוון השעון, נחלק לקבוצה עוד כמה כדורים שיקחו מהמשתתפים את תשומת הלב שלהם ויהפכו את המשימה למאתגרת מאוד.
כמו כן, במידה ונרצה לאתגר עוד את המשימה ניתן למשתתפים לעשות אותה שוב, אך הפעם מבלי לדבר בכלל! במידה ואחד המשתתפים אמר מילה תוך כדי המשימה, נאפס את השעון ונתחיל את המשימה מהתחלה.
משחקון 5 – להעביר את הכדור אחורה
להבדיל מהמשחקונים הקודמים, את המשחקון הזה נתחיל כאשר הקבוצה עומדת בטור אחד אחרי השני. כאשר הקבוצה עומדת בטור מסודר, נחלק למשתתף הראשון בטור כדור. כאשר הכדור בידו, יעביר המשתתף את הכדור למשתתף שעומד מאחוריו מבלי להסתובב וירוץ להיות האחרון בטור. כך יעשה גם הבא אחריו וכן הלאה. מטרת המשחק להגיע מנקודת ההתחלה לנקודת הסיום בזמן המהיר ביותר בצורת ההתקדמות הזו.
בשביל להוסיף קצת אתגר למשימה הזו נוכל לעשות כמה דברים:
- נחלק את המשתתפים ל2-3 קבוצות ונהפוך את המשחקון לתחרות (זאת נעשה רק כאשר אנחנו רואים שהקבוצה יודעת להתמודד בצורה בוגרת עם תחרויות ועם ניצחונות והפסדים).
- נעשה את אותו משחקון קבוצתי רק במקום לעשות אותו עם כדור אחד נעשה אותה עם כמה כדורים. דבר זה יכניס עניין למשימה ויגרום לכך שהמשתתפים לא יעמדו הרבה זמן מבלי לעשות כלום.
- בקבוצות בוגרות נוכל להחליף את כדור הספוג בכדור גומי גדול (כדור יוגה). החלפת הכדור תוסיף אתגר למשימה ותהפוך אותה ליותר מצחיקה ומהנה.
- לאחר שהקבוצה תגיע לנקודת הסיום ננחה אותה לחזור באותה צורה לנקודת ההתחלה, רק שהפעם, במקום להעביר את הכדור מעל הראש הם יעבירו אותו בין הרגליים.
משחקון 6 – תפוס את הבנדנה
ראשית, נחלק את המשתתפים לקבוצות של 4-5 משתתפים בכל קבוצה. בכל קבוצה נבחר 2 משתתפים להם ניתן תפקיד מיוחד:
- למשתתף הראשון ניתן בנדנה ונבקש ממנו לשים אותה כמו זנב.
- המשתתף השני מטרתו לגנוב את הבנדנה מהמשתתף הראשון.
את המשחקון נתחיל כאשר כל קבוצה עומדת במעגל ומחזיקה ידיים אחד לשני, כמובן מלבד המשתתף שמטרתו לתפוס את הבנדנה.
כאשר נזניק את המשתתפים למשימה, מטרת הקבוצה תהיה לשמור על הבנדנה ולא לאפשר למשתתף התופס לתפוס את הבנדנה, כל זאת מבלי לעזוב ידיים כלל.
במידה והמשתתף התופס תפס את הבנדנה בתוך מסגרת הזמן או שהקבוצה עזבה את הידיים אחד של השני, התופס מנצח. במידה והוא לא הצליח לתפוס את הבנדנה הקבוצה ניצחה.
לאחר כל סבב נחליף תפקידים בכל קבוצה.
לאחר כמה סבבים בקבוצות קטנות נחבר כל 2 קבוצות לקבוצה אחת ונעבור לשחק בקבוצות יותר גדולות. על פניו נשמע שבקבוצה גדולה לתופס יהיה קשה יותר לתפוס את הבנדנה אך זה לא כל כך נכון, זאת מפני שלקבוצה גדולה קשה יותר לזוז, לתמרן ולברוח מהבנדנה.
אין ספק שזה מוסיף אתגר, כיף וגיבוש למשימה!
משחקון 7 – תפוס את האצבע
ראשית, נבקש מהמשתתפים לעמוד במעגל מסודר. כאשר המשתתפים במעגל, נבקש מכולם להרים את יד ימין ולהניח אותה פתוחה ליד המותן. לאחר מכן נבקש מכולם לסמן "לייק" עם יד שמאל ולהניח את האצבע של הלייק בתוך כף יד ימין של החבר משמאלנו. לרוב לוקח מעט זמן למשתתפים להבין כיצד לעשות זאת, לכן נעבור ביניהם ונוודא שכולם עם הידיים במצב הנכון.
כאשר כולם עומדים כמו שצריך עם הידיים במצב הנכון נתחיל את המשחקון. כאשר אומר את המספר "3" מטרת המשתתפים לתפוס את האצבע של החבר הנמצא מימיני ובוא זמנית להתחמק מהחבר הנמצא משמאלי.
- משתתף שהצליח לתפוס את האצבע של חברו מקבל נקודה.
- משתתף שהצליח לברוח מהתפיסה של חברו מקבל גם כן נקודה.
- משתתף שהצליח גם לתפוס וגם לברוח מקבל 2 נקודות.
משחקון זה הוא משחק חימום מעולה כמעט לכל פעילות! נעשה כמו סבבים של המשחקון ונעבור לדבר הבא…
משחקון 8 – שדה מוקשים
"שדה המוקשים" הוא משחק ODT קלאסי המעודד שיתוף פעולה ועבודת צוות יפיפיה.
ראשית נסמן על שטח הפעילות באמצעות גירים או חישוקים את שטח "שדה המוקשים" שלנו – 6 שורות של מעגלים כאשר בכל שורה יש 3 מעגלים (כמובן שאפשר לשנות את כמות המעגלים והשורות בהתאם לרמת הקבוצה).
לפני הפעילות נשרטט את מפת שטח המוקשים על דף ונסמן לעצמנו איפה יהיו המוקשים בשטח, כאשר בכל שורת מעגלים נשאיר לפחות מעגל אחד ללא מוקש.
כאשר שטח המוקשים מוכן נעמיד את המשתתפים במרחק משדה המוקשים על מנת שלא יוכלו לראות מה המשתתף שלפניהם עשה, אלא יצטרכו המשתתפים להסביר בעל פה לחבריהם לקבוצה היכן יש מוקשים והיכן אין.
כאשר המשתתפים עומדים בטור, הם יגיעו אחד אחד לשדה המוקשים וינסו לעבור אותו. כאשר משתתף דורך על מוקש נאמר לו שדרך על מוקש ונבקש ממנו לחזור לקבוצה. כאשר הוא יחזור לקבוצה, מטרתו להסביר לקבוצה היכן יש מוקשים על מנת שיוכלו ללמוד מהטעויות אחד של השני.
מטרת הקבוצה היא שכל משתתפי הקבוצה יעברו את שדה המוקשים בזמן המהיר ביותר.
אופציה קלה יותר: לקרב את הקבוצות לאזורי הלבה שלהן, המשתתף שהולך ללבה יעבוד על הזיכרון ועל תקשורת עם חברי הקבוצה.
על מנת להכניס עניין במשימה ניתן לחלק את המשתתפים ל2 קבוצות ולשלוח אותם למשימה.לרוב, באופן אוטומטי קבוצות יהפכו את המשחק לתחרות, אך במידה ונרצה להפוך את זה למשחקון גיבוש נוכל לכוון את המשתתפים של 2 הקבוצות לשתף פעולה אחד עם השני ולעזור אחד לשני על מנת ששתי הקבוצות יצליחו לפתור חידת שדה המוקשים מהר יותר. הרי ברור שעבודה משותפת של 2 קבוצות יחדיו תהיה טובה ויעילה יותר מעבודה של קבוצה אחת.
אפשרות נוספת: לחלק לשתי קבוצות , להעמיד אותם קבוצה מול קבוצה, המטרה לעבור את שדה המוקשים כפי שהוסבר למעלה אבל הפעם המטרה להתקרב קבוצה לקבוצה השניה כמה שיותר מהר.
משחקון 9 – חמור באמצע הגרסה המיוחדת
את המשחק הזו נוכל להעביר באמצעות 2 גרסאות מיוחדות:
- ראשית, נעמיד את הקבוצה במעגל מסודר ונבחר מתנדב אחד שיעמוד במרכז המעגל. כאשר הקבוצה עומדת במסודר נחלק לקבוצה כדור אחד בלבד (בשלב הראשון). מטרת הקבוצה תהיה לפגוע באמצעות הכדור במשתתף הנמצא במעגל תוך פחות מדקה. במידה והקבוצה תצליח לפגוע במשתתף, היא תנצח בסבב, במידה והמשתתף המתנדב יצליח לברוח מהכדור במשך דקה הוא יהיה מנצח הסבב. לאחר כמה סבבים נעלה את רמת הקושי ונוסיף כדור נוסף למשחק.
במידה ונרצה להגביר את רמת הקושי ואף את עבודת הצוות של המשתתפים, נבחר 2 משתתפים שיעמדו במרכז המעגל ויחזיקו ידיים. מטרתם תהיה לברוח מהכדור מבלי לעזוב ידיים כלל. עזיבת הידיים תחשב כפסילה.
- נעמיד את המשתתפים ב 2 מעגלים, מעגל חיצוני גדול ומעגל פנימי קטן יותר כאשר המשתתפים אשר עומדים במעגל החיצוני עומדים כלפי פנים והמשתתפים במעגל הפנימי עומדים כלפי חוץ. גם בגרסה זו נבחר משתתף שמטרתו תהיה לברוח מהכדור רק שבמקרה הזה אזור התנועה שלו יהיה ברווח שבין שני המעגלים.
כמובן שגם כאן, כשנרצה להעלות את רמת הקושי נוסיף כדור נוסף למשחק ואף נוסיף משתתף נוסף שמטרתו תהיה לברוח מהכדור.
כמה נקודות חשובות:
- בשביל להימנע מפגיעות לא נעימות מהכדור ואף לשמור על רצף והמשכיות במשחק, נבקש מהמשתתפים להזיז את הכדור על ידי גלגולו בלבד. אין להרים ולזרוק את הכדור ואין לבעוט בו, אלא לגלגל אותו באמצעות הידיים בלבד.
- לאחר כל סבב נחליף את המשתתף שעומד במרכז המעגל. במידה ונעביר את הפעילות לקבוצה גדולה, מומלץ להתחיל מ 2 משתתפים שיעמדו במרכז ויברחו ביחד, כך נוכל לעשות כמות סבבים סבירה ולתת לכל המשתתפים להתנסות בלברוח מהכדור.
- ניתן להעביר פעילות זו עם כדור ספוג רגיל, אך בשביל לשדרג את הפעילות ולהפוך אותה לשונה וייחודית, נשתמש בכדורי גומי גדולים (כדור יוגה) שיעלו את רמת האתגר ואף את הנאתם של המשתתפים.
משחקון 10 – להפוך את הקונוסים
משחק "להפוך את הקונוסים" הוא משחק מהנה במיוחד אך עם זאת הוא בעל אופי תחרותי וחשוב מאוד לקחת זאת בחשבון ולחשוב כיצד הקבוצה מתנהלת בתחרויות.
ראשית, נפזר את הקונוסים שברשותנו במרחב הפעילות כאשר מחצית מהקונוסים עומדים בצורה רגילה ומחצית מהקונוסים עומדים הפוכים.
לאחר מכן נחלק את המשתתפים ל 2 קבוצות אקראיות – קבוצת ה"הפוכים" וקבוצת ה"רגילים". מטרת קבוצת "ההפוכים" תהיה להפוך את הקונוסים הרגילים למצב הפוך, ומטרת קבוצת "הרגילים" תהיה להפוך את הקונוסים ההפוכים למצב רגיל.
נפתח לקבוצות שתי דקות בשעון כאשר בסוף שתי הדקות נבדוק מה יש יותר, קונוסים רגילים או קונוסים הפוכים. הקבוצה המנצחת תהיה הקבוצה שהפכה יותר קונוסים במהלך המשחק.
בשביל לשמור על בטיחות המשתתפים, נקבע כמה כללי בטיחות:
- אסור לגעת במשתתפי הקבוצה השנייה במהלך המשימה.
- אסור "לשמור" על קונוסים ההפוכים לכיוון הצד של הקבוצה שלי.
לפני תחילת המשימה נגדיר שמשתתף שיהפוך קונוס לאחר סיום הזמן קבוצתו תקבל "קנס" של 2 קונוסים שיתהפכו לצד השני על כל קונוס שהפך לאחר הזמן המוגדר. בכך נמנע מרמאויות וויכוחים.
משחקון 11 – תופסת קונוסים
תוספת קונוסים זהו אחד משחקי התופסות הטובים, המהנים והמגבשים שיש (לדעתי האישית 🙂).
ראשית, נחלק לכל משתתף בפעילות קונוס בצבע שונה. חשוב לוודא שיש לנו קונוסים ב-3 צבעים לכל הפחות.
לאחר שכל משתתף יקבל קונוס ויחזיק אותו בידו קונוס, ננחה את המשתתפים לנוע במרחב באופן אקראי. כאשר המשתתפים נעים במרחב, נאמר צבע כלשהו. המשתתפים המחזיקים קונוס באותו הצבע שנאמר יהפכו לתופסים ויקבלו דקה לתפוס כמה שיותר משתתפים.
משתתף המחזיק צבע אחר ונתפס, עוצר ועומד במקום עם רגליים פתוחות. בשביל לחזור למשחק, יצטרך משתתף אחר המחזיק את אותו הצבע בידו לעבור בין רגליו, בכך יוכל לחזור המשתתף לשחק כרגיל.
מטרת הקבוצה התוספת היא לתפוס כמה שיותר משתתפים משאר הקבוצות, ומטרת הקבוצות הנתפסות היא לסיים את הסבב עם כמה שפחות משתתפים נתפסים.
לאחר כל סבב הקבוצות יחזרו לנוע במרחב באופן אקראי ונאמר צבע חדש.
משחקון 12 – פגיעה בקונוס
משחקון זה נוכל לשחק ב 2 גרסאות מהנות ומיוחדות – גרסה הכוללת עבודת צוות שיתופית וגרסה תחרותית.
עבודת צוות:
ראשית, נפזר את הקונוסים שברשותנו בשטח הפעילות המסומן באמצעות חבל / גיר. את המשתתפים נעמיד במעגל מסביב לשטח המסומן ונחלק להם את כדורי הספוג שברשותנו (כמה שיותר כדורים יותר טוב). מטרת הקבוצה תהיה להוציא את הקונוסים אל מחוץ לשטח הפעילות בזמן המהיר ביותר. לאחר הסבב הראשון ניתן לקבוצה לחשוב ולתכנן כיצד הם יכולים לשפר את התוצאה שלהם ונשלח אותם לסבב נוסף!
תחרות:
ראשית, נסמן באמצעות חבל או גיר את שטח הפעילות ונחלק אותו ל2. בחלק אחד נפזר קונוסים מצבע אחד ובחלק השני נפזר קונוסים בצבע אחר. מטרת כל קבוצה תהיה להוציא את כל הקונוסים משטח הקבוצה השנייה בזמן המהיר ביותר. קבוצה אשר תעיף את הקונוסים של הקבוצה השנייה תנצח במשחקון:
- לקבוצות יהיה אסור להיכנס לשטח הקבוצה השנייה, מלבד זאת מותר לנוע בשטח הפעילות באופן חופשי.
- אסור לדרוך על קונוסים ובכך למנוע ממשתתפי הקבוצה השנייה לפגוע בקונוס.
משחקון 13 – מסירות ותופסת
זהו משחקון חימום ספורטיבי ומיוחד במינו המעניק לילדים חופש בהתנהלות ובקבלת ההחלטות.
ראשית, ננחה את המשתתפים לנוע במרחב שטח הפעילות באופן חופשי. לאחר מכן נחלק להם 2-3 כדורי ספוג וננחה אותם להתמסר באופן חופשי במרחב.
כאשר משתתף מחליט להניח את הכדור על הרצפה במקום למסור אותו, מתחיל משחק תופסת של 10 שניות: המשתתף שהניח את הכדור על הרצפה הוא הבורח והמשתתף שמסר לו את הכדור לפני שהניח הוא התופס. במידה והתופס הצליח לתפוס אותו, הנתפס מקבל משימה, אך במידה והוא לא הצליח לתפוס אותו תוך 10 שניות התופס מקבל משימה.
לאחר ביצוע המשימה המשתתף חוזר לשחק כרגיל.
דוגמאות למשימות: 10 שכיבות שמיכה, לתת "כיף" ל 10 חברים, לתת חיבוק ל 5 חברים וכדומה.
משחקון זה נותן חופש בקבלת ההחלטות, דבר המעניק ביטחון למשתתפי המשימה שיכולים להחליט האם למסור, למי למסור, האם אני מעוניין לברוח ולשחק תופסת ועם מי.
משחקון 14 – הוצאת הקונוסים מהמעגל
ראשית, נסמן באמצעות גיר או חבל מעגל ונפזר בתוך המעגל קונוסים בצבעים שונים. לאחר מכן נבקש מהמשתתפים לעמוד מסביב למעגל המסומן.
כאשר הקבוצה עומדת במסודר מסביב למעגל נחלק למשתתפים 3-4 כדורי ספוג שישמשו אותם במהלך המשימה. מטרת הקבוצה במשימה תהיה להוציא את הקונוסים מהמעגל על ידי פגיעת הכדורים בקונוסים על ידי זריקה או גלגול הכדור.
את מטרת המשימה נוכל להגדיר בכמה צורות:
- הוצאת כמה שיותר קונוסים מהמעגל בזמן מוגבל.
- הוצאת כל הקונוסים מהמעגל בזמן המהיר ביותר.
במידה ונרצה, נוכל להעלות את רמת האתגר במשימה נפזר את הקונוסים שבמעגל בצורה כזו: צבע אחד נמצא במרכז המעגל, צבע שני קרוב יותר לדפנות המעגל, צבע שלישי עוד יותר קרוב וצבע רביעי נושק לדפנות המעגל (כמובן שזאת במקרה ויש ברשותנו 4 צבעים). כל צבע יקבל ניקוד שונה על פי דרגת הקושי של להוציא אותו מהמעגל – הצבע הממורכז ביותר יהיה שווה הכי הרבה, הצבע החיצוני ביותר יהיה שווה הכי מעט. במידה ונרצה לאתגר עוד יותר ניתן להגדיר שהצבע החיצוני ביותר הוא בעל נקודות שליליות והוצאתו מהמעגל תוריד נקודות לקבוצה.
במקרה זה מטרת הקבוצה תהיה לצבור כמה שיותר נקודות בזמן מוגבל.