מהו "כוח העל" של הילד?
כל ילד ניחן ב"כוח על", כישורים ויכולות ייחודיים שמאפיינים אותו. תפקידנו הוא לזהות את החוזקות של הילד המופנם ולהדגיש אותן. עלינו לשים לב לרגעים בהם הילד מצליח או מגלה עניין מיוחד בתחום מסוים, ולהעניק לו חוויות הצלחה קטנות. כאשר ילד חווה הצלחה, אפילו אם מדובר בהישג קטן, הדבר מחזק את תחושת הביטחון שלו ומעודד אותו להעז יותר.
מתן תפקידים משמעותיים
דרך נוספת לחיזוק הביטחון העצמי של הילד היא להעניק לו תפקידים בתוך הקבוצה. כאשר ילד מרגיש שהוא נושא באחריות, הוא מרגיש חלק משמעותי מהסביבה. ניתן, למשל, למנות את הילד כאחראי על פעילות מסוימת, כמוביל משימה בקבוצה קטנה או כאחראי על אביזרים וציוד בפעילות. יש להקפיד שהתפקיד יהיה מותאם ליכולותיו, כך שיחווה הצלחה וירגיש מוערך.
עידוד השתתפות בקצב אישי
ילד מופנם נוטה להירתע מסיטואציות בהן הוא צריך לדבר או לפעול מול קבוצה גדולה. לכן, יש לאפשר לו להשתתף באופן מדורג, לפי הקצב שנוח לו. ניתן לשאול אותו לדעתו, להציע לו לשתף פעולה בזוגות או בקבוצות קטנות, ובכך ליצור עבורו מרחב בטוח להשתתפות מבלי לחוש לחץ או חשש מהתגובה הסביבתית.
שימוש בחיזוקים חיוביים
משוב חיובי הוא כלי רב-עוצמה בהעצמה של הילד. חשוב להקפיד לשבח אותו על מאמציו, גם אם התוצאה אינה מושלמת. לדוגמה, אמירות כמו "אני רואה שהתאמצת מאוד וזה מדהים!" או "אני גאה בך שניסית משהו חדש" מעניקות לילד תחושת ערך ומעודדות אותו להמשיך ולנסות. יש לשים דגש על חיזוקים שמתמקדים בתהליך ולא רק בתוצאה, כדי לעודד למידה וצמיחה אישית.
יצירת קשר אישי ותומך
כדי שהילד ירגיש בטוח ונוח יותר בקבוצה, ישנה חשיבות גדולה ליצירת קשר אישי עמו. ניתן להקדיש זמן קצר לשיחה פרטית, לשאול אותו על תחומי העניין שלו, ולגלות כלפיו אכפתיות גם מחוץ למסגרת הפעילויות הפורמליות. כאשר הילד מרגיש שיש דמות בוגרת שתומכת בו ומאמינה בו, הדבר מחזק את תחושת הביטחון העצמי שלו ותורם להשתלבות החברתית שלו.
לסיכום, העצמת ילד מופנם ובעל ביטחון עצמי נמוך היא תהליך חשוב שדורש סבלנות, רגישות והתאמה אישית. באמצעות זיהוי הכוחות שלו, הענקת תפקידים משמעותיים, עידוד להשתתפות בקצב אישי, שימוש בחיזוקים חיוביים ויצירת קשר אישי, ניתן לסייע לו להרגיש בטוח יותר ולמצוא את מקומו בקבוצה. כאשר ילד חש מוערך ומשמעותי, הוא מפתח ביטחון עצמי שילווה אותו גם בהמשך חייו.
חברים יקרים, חשוב מאוד שלא נתעלם מאותם ילדים שקטים ומופנמים! לעיתים, הם אינם מביעים את תחושותיהם בקול רם, אך הם זקוקים לתשומת לב, תמיכה והעצמה לא פחות משאר הילדים ואף יותר. יש להקדיש זמן לזיהוי הצרכים שלהם ולפעול באופן מודע כדי לחזק את הביטחון העצמי שלהם ולשלב אותם בקבוצה. רק כך נוכל לוודא שהם מקבלים את ההזדמנות לבטא את עצמם ולממש את הפוטנציאל שלהם באמת.