שלום חברים, המאמר הזה נוגע באחת מהנקודות החשובות ביותר, שלעניות דעתי, עלינו לזכור בכל רגע ורגע בעבודה שלנו עם הילדים, והיא – הכוח וההשפעה של המילים שלנו.
כמדריכים, אנחנו עומדים מדי יום מול עולם שלם של רגשות, תקוות ופחדים שנמצאים בתוך כל ילד וילדה שאנחנו מלווים. לפעמים, אנחנו מתמקדים בפעילויות, במשימות ובאתגרים החינוכיים שמונחים לפנינו, אבל שוכחים לעצור ולהתבונן לרגע בשיח שלנו עם הילדים, בצורת ההתבטאות שלנו ושל הילדים ובהשפעה האדירה של המילים שלנו.
המילה שלנו,היא לא רק צליל אקראי שמגיע מהפה, היא ממש כלי שמשפיע על הילדים, מצד אחד לבניית ערך עצמי והתפתחות ומצד שני להרס של תפיסת עצמם, של היכולת שלהם להשתנות, להתפתח ולהאמין בעצמם. כשאנחנו מדברים, אנחנו בעצם יוצרים מפגש עם הנפש של הילד, ואם נבחר את המילים שלנו בחכמה, נוכל לפתוח דלתות של ביטחון, חיבור וצמיחה. אבל אם נזניח את הכוח הזה, ונאמר מילים שליליות או חסרות משמעות, נוכל בלי להרגיש ליצור מחסומים, פחדים וחומות שמרחיקים אותם מאיתנו ומעצמם.
במאמר הזה אני מזמין אתכם להעמיק יחד איתי ולהבין את כוחה של המילה, ללמוד איך להפוך אותה לכלי מחזק ומעצים, ולא למכשול. אז בואו נבין ביחד כיצד המילים שלנו, ממש ברגע הזה, יכולות לשנות את מסלול חייהם של הילדים שאנחנו מלווים.
הכוח החיובי של המילה שלנו
כשאנחנו מברכים ילד, משבחים אותו על משהו שעשה טוב, נותנים לו תחושה של חשיבות וערך, אנחנו בעצם זורעים בו זרעים של ביטחון עצמי, אמונה ביכולת, ורצון להמשיך להתקדם. המילים שלנו הן כמו אור קטן שמאיר בחשיכה, הן נותנות לילד או לילדה תחושה שהם נראים, שהם חשובים, ושהמאמץ שלהם לא עובר עובר לידנו. זה לא רק רגע של חיזוק, אלא גם בנייה ארוכת טווח של דימוי עצמי חיובי.
מחקרים רבים בעולם החינוך מראים עד כמה מילה טובה ושבחים אותנטים מגדילים את המוטיבציה ואת תחושת המסוגלות של הילדים. אבל האמת שבשביל להבין את זה אנחנו לא צריכים מחקרים, אנחנו רואים זאת בשטח בבירור, כשהילד שומע מאיתנו "ראיתי את המאמץ שלך, אני ממש גאה בך" או "הקשבת כל כך יפה היום, אתה פשוט אלוף", הוא מרגיש מחובר ובטוח יותר, ואין ספק שהתחושה הזו תמשיך איתו הלאה למפגשים הבאים ובכלל לעוד סיטואציות בהמשך חייו.
הכוח השלילי של המילה
מצד שני, למילים שלנו יש גם צד אפל. מילה שלילית, או הערה שנאמרת בלי מחשבה, יכולה לפגוע עמוקות. לפעמים אנחנו אומרים משפטים כמו "עוד פעם טעית", "אתה לא מספיק טוב", או אפילו "תגיד, למה אתה כל הזמן הורס?". מילים ומשפטים מסוג זה יוצרים תחושה של חוסר שייכות, של פחד מכישלון, או של רצון להתרחק.
המילים האלה יכולות לפגוע בביטחון של הילד ולגרום לו לבנות חומה רגשית מסביבו כדי לא להמשיך ולהיפגע. מעבר לכך, חשוב מאוד שנשים לב באילו מילים אנחנו משתמשים בשיח עם עצמנו או עם הסביבה שלנו מעבר לילדים. לפעמים אותו שיח עצמי שלילי שנעשה בחוסר תשומת לב פוגע בנו, הורס אותנו ומועבר באופן ישיר לילדים וחניכים איתם אנחנו עובדים. כלומר, נדבר טוב לעצמנו, נדבר טוב לילדים וההפך.
זו סיבה חשובה למה שאנחנו צריכים להיות מודעים ורגישים למה שאנחנו אומרים, כי זה לא רק "דיבור", זה ממש חיבור רגשי שמתחבר לתודעה הפנימית של הילד.
דוגמאות למילים ומשפטים שאנחנו רוצים לומר, ולמשפטים שעדיף להימנע מהם
בשביל שנדייק את ההבנה של באילו מילים נרצה להשתמש ובאילו לא בוא ניקח כמה דוגמאות שיעבירו את הנקודה בצורה מדוייקת.
משפטים מחזקים
- "אני רואה כמה השקעת, זה ממש ניכר."
- "תודה ששיתפת פעולה, אני ממש מעריך את זה."
- "אני מאמין בך, אתה יכול."
- "כל פעם שאתה מנסה, אתה משתפר."
- עבדת כל כך יפה, אני גאה בך!"
משפטים שעדיף להימנע מהם
- "אתה שוב טועה."
- "זה לא מספיק טוב."
- "תפסיק להתנהג ככה."
- "זה אף פעם לא יצליח לך."
סיפור אמיתי על כוח המילה
יש סיפור ידוע על מייקל ג'ורדן, אחד מהכדורסלנים הגדולים בהיסטוריה. כשהיה נער צעיר, הוא חזר לבית הוריו לאחר מחנה קיץ מלא במשחקים בו הוא לא קלע אפילו סל אחד! הוא חזר הביתה כל כך מתוסכל וסיפר זאת לאביו. הוא חשש לקבל מאביו תגובה שלילית כמו "איך לא קלעת?!" או "בקצב הזה אתה לעולם לא תצליח", אך מה שאביו אמר לו שינה את חייו והלך איתו לכל החיים, אביו אמר לי את המשפט הבא: "בין אם תיקלע 50 סלים או לא תיקלע בכלל אני תמיד אוהב אותך,".
המילים האלו לא רק נתנו לו כוח, הן הדליקו בו אש פנימית שהובילה אותו לאימונים בלתי נלאים ולקריירה מפוארת.
לסיכום, אנחנו כמדריכים לא רק מעבירים פעילויות או מנהלים משחקים, אנחנו משפיעים עמוקות על הדרך שבה הילדים תופסים את עצמם ואת העולם באמצעות מה שאנחנו אומרים. המילים שלנו הן כלי רב עוצמה שיכול לבנות גשרים של אמון וביטחון, או לבנות חומות של פחד ותסכול.
לכן, אני מזמין את עצמי ואתכם למשימה, בכל פעם שאנחנו פותחים את הפה, נעורר את עצמנו למודעות, מודעות למה שיוצא לנו מהפה. בואו נבחר מילים שמקרבות, שמחזקות, שנותנות מקום לצמיחה. כי הכוח של המילה הוא לא רק לרגע, הוא נשאר שם, עמוק, כמו זרע שצומח לאורך זמן, ונותן לילדים שאנו עובדים איתם את הכוח להיות מי שהם יכולים באמת להיות.