סדנאות ODT לתלמידים – חשיבה, אסטרטגיה, יצירתיות וחדשנות

התלמידים מתוחים? רגע לפני שאתם מרימים ידיים – תקראו את זה. ימים מאתגרים עוברים עלינו, אזרחי ישראל. גם בבתי הספר שבהם מתקיימים לימודים, האווירה מתוחה. התלמידים מתקשים להתרכז בלימודים ומתמודדים עם חרדות ופחדים.
תוכן עניינים

אנשי חינוך רבים מחפשים דרכים כיצד להפיג את המתח בקרב התלמידים וכיצד להעניק להם כלים חדשים להעצמה אישית ולפיתוח תכונות חיוניות כגון מנהיגות, פתרון בעיות, עמידה בלחצים והתמודדות עם אי ודאות. 

פעילות ODT ככלי להעצמת אישיותו של הילד

במאמר זה, אני מבקש לחסוך ממך את המשך החיפושים ולהעניק לך מגוון רעיונות לפעילות ODT שניתן לבצע עם התלמידים.  פעילות ODT, או בשמה המלא Out-Door Training, היא פעילות המתקיימת מחוץ לבית הספר ומשלבת אתגרים להעצמת אישיותו של הילד.

ODT משמעו לצאת מהסביבה הטבעית והמוכרת, החוצה, ולעבור משימות מאתגרות וחווייתיות אשר דרכן יעברו המשתתפים תהליך אישי וקבוצתי. המשתתפים בסדנה יקבלו משימות משותפות ויעברו תהליך מעצים ומגבש, תוך התגברות על קשיים ואתגרים פיזיים ומנטליים, חוויות הצלחה ותסכול והתנסות חדש.

היתרונות של פעילות ODT הן רבות ובהן עידוד יוזמה אישית וקבוצתית, שיתוף פעולה ועבודת צוות, חשיבה יצירתית, צליחת אתגרים, הסתגלות לשינויים, יכולת הובלה, לקיחת אחריות ופיתוח מיומנויות חדשות. 

אין צורך להכביר במילים עד כמה מדובר בתכונות קריטיות שעשויות לתרום לאישיותו של הילד המשתתף ולהשפיע על חייו בעתיד, בפרט בעולם של היום עם הקשיים, האתגרים הייחודיים והשינויים המהירים. 

גם ביחס להתמודדות עם תקופת המלחמה וכל הכרוך בה. ילד שהשתתף בפעילות משמעותית במסגרתה הוא צלח אתגרים (אל לשכוח שמדובר בילד, עבורו האתגר שהינו חלק ממשחק, הוא לא פחות 'רציני' ו'אמיתי' ממה שאנחנו המבוגרים חווים כאתגרים 'אמיתיים' כמו קשיים כלכליים) – ידע להתמודד טוב יותר כאשר נשמעת אזעקה חלילה, או כאשר זלגו לאוזניו סיפורים קשים מדי לגילו.

דיברתי מספיק, הנה רעיונות לפעילויות ODT חוויתיות ומעצימות שניתן לעשות עם הילדים.

משחקי ODT ללא ציוד

פרט לפעילויות ODT הדורשות ציוד מיוחד, ישנן גם פעילויות רבות שניתן לבצע ללא ציוד. פעילויות אלו הן דרך נהדרת לקיים פעילות ODT גם במקומות שאין בהם גישה לציוד או במסגרות תקציביות מוגבלות. להלן, מספר דוגמאות למשחקי ODT שאינם מצריכים ציוד מיוחד:

שלושת הקופים: במשחק זה, הקבוצה מתחלקת לשלוש קבוצות, כאשר כל קבוצה מייצגת אחד מהביטויים "לא רואה", "לא שומע" ו"לא מדבר". הקבוצות צריכות למצוא דרכים לתקשר זו עם זו מבלי להשתמש במילים, בשפה או בתנועות. משחק זה מאתגר את המשתתפים לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא דרכים חדשות לתקשר. הוא גם מעודד עבודת צוות, מכיוון שהקבוצות צריכות לעבוד יחד על מנת להשיג את המטרה המשותפת.

הרועה והכבשים: במשחק זה, אחד המשתתפים הוא רועה הצאן, והאחרים הם כבשים. הכבשים עוצמות עיניים, והרועה צריך להוביל אותן למקום מסוים. הכבשים יכולות לתקשר רק באמצעות צלילים של כבשים. משחק זה מאתגר את המשתתפים להסתמך אחד על השני. הוא גם מעודד מנהיגות, מכיוון שהרועה צריך למצוא דרכים להוביל את הכבשים בבטחה ליעדן.

משחקי ODT עם חבל

באמצעות שימוש בחבל פשוט, ניתן לגלות עולם שלם של הרפתקאות, שיתוף פעולה ותכנון אסטרטגי:

קפיצה בחבל: כולנו קפצנו בחבל בילדותינו. עם תוספת של מספר שינויים אפשר להפוך את המשחק המסורתי לפעילות מהנה, מאתגרת ומגבשת במיוחד.

מספרים במעגל: במשחק זה, הקבוצה עומדת במעגל סביב חבל. על הרצפה מסודרים מספרים, מ-1 עד 20. המטרה של המשחק היא לדרוך על המספרים בסדר הנכון, במינימום זמן. משחק זה מאתגר את המשתתפים בתכנון ובתיאום. הוא גם מעודד זריזות ומחשבה.

משחקי ODT חשיבה ואסטרטגיה

מגדל הקוביות: אחד המשחקים הפופולריים ביותר. בניית מגדל קוביות באמצעות ווים על מנת לשמור על האיזון העדין בבנייה. בסיום יש להפיל את המגדל באמצעות זריקת כדור או בעיטה בו.

משחקי ODT יצירתיות וחדשנות

להפוך את הסדין: במשחק זה, הקבוצה עומדת על סדין גדול. המטרה של המשחק היא להפוך את הסדין, מבלי שאף משתתף יגע ברצפה. משחק זה מאתגר את המשתתפים לעבוד יחד על מנת להשיג מטרה משותפת. הוא גם מעודד חשיבה יצירתית, מכיוון שהקבוצות צריכות למצוא דרכים חדשות להפוך את הסדין.

העברת חישוק: במשחק זה, הקבוצה עומדת במעגל. יש חישוק אחד, והקבוצה צריכה להעביר אותו מאדם לאדם, תוך החזקת ידיים. המטרה של המשחק היא להעביר את החישוק במינימום זמן. משחק זה מאתגר את המשתתפים בזריזות ובתיאום. הוא גם מעודד שיתוף פעולה, מכיוון שהקבוצות צריכות לעבוד יחד על מנת להעביר את החישוק במהירות.

רוצה לשמוע עוד, מעוניינים בפעילויות מתקדמות יותר או להזמין אותי להעביר את הילדים חוויה בלתי נשכחת? צרו אתנו קשר.

דילוג לתוכן